Lego vodeći na svjetskom tržištu igračaka

Dobit raste zahvaljujući novom asortimanu igračaka poput 'Jurskog parka', ali je porasla i prodaja ostalih Lego kockica i igračaka (AP)
Dobit raste zahvaljujući novom asortimanu igračaka poput 'Jurskog parka', ali je porasla i prodaja ostalih Lego kockica i igračaka (AP)

Lego je preuzeo vodeće mjesto na svjetskom tržištu igračaka, nakon što su prihodi te danske kompanije u prvom polugodištu skočili za 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 14,1 milijardu kruna, ili 2,1 milijardu dolara.

Prema poslovnom izvješću, čista dobit Lega dosegnula je u prvih šest mjeseci ove godine 3,5 milijardi danskih kruna, ili 538 milijuna dolara, što je 31 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

To se najviše zahvaljuje novom asortimanu igračaka “Jurski svijet”, “Patuljci” i “Ninjago”, a snažno je porasla i prodaja ostalih Lego plastičnih kockica i igračaka, kao što je linija povezana s lanjskim filmskim hitom “Lego Movie”.

Ispred Mattela i Hasbroa

Poslovodstvo kompanije plašilo se da će ove godine prodaja zabilježiti sporiji rast upravo zbog velikog lanjskog uspjeha “Lego” filma, koji je tada potaknuo snažan rast prodaje.

“Vrlo smo zadovoljni stopom rasta u prvom polugodištu. Moramo ostati fokusirani na inovacije povezane s Lego kockicama i stvarati zanimljive igračke za djecu diljem svijeta. Moramo ostati relevantni u trendovima koji se razvijaju”, kazao je John Goodwin, financijski direktor Lega., kako prenosi Hina.

Po rezultatima u prvom polugodištu, Lego je preuzeo vodeće mjesto na svjetskom tržištu igračaka, ispred američkog Mattela, proizvođača “Barbie” lutkica, kojemu su u prvih šest mjeseci ove godine prihodi pali za gotovo pet posto na godišnjoj razini, na 1,9 milijardi dolara.

Američki Hasbro, proizvođač igračaka “Transformeri” i “Monopoly”, ostvario je u istom razdoblju prihode od 1,5 milijardi dolara, samo 0,2 posto više nego u prvom lanjskom polugodištu.

Prije deset godina u velikim problemima

Po operativnoj dobiti, razlika među najvećim svjetskim igračima na tržištu igračaka još je i veća.

Operativna dobit Lega iznosila je u prvom polugodištu 700 milijuna dolara, dok je Hasbro ostvario dobit od 130 milijuna, a Mattel gubitak od 54 milijuna dolara.

Lego, koji je još prije desetak godina bio u velikim financijskim problemima, očekuje snažan rast prihoda i u drugoj polovici godine, zahvaljujući, među ostalim, asortimanu igračaka “Ratovi zvijezda”, povezanim s novim istoimenim nastavkom tog filmskog serijala, čija se premijera očekuje u prosincu.

Uz to, u rujnu će Lego u predaju pustiti novu video igru “Lego Dimension”.

Izvor: Agencije


Povezane

Prošle godine netoprofit danske kompanije skočio je devet posto, na 1,1 milijardu dolara.

28 Feb 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO