Skandal s Volkswagenom pomaže protivnicima dizela

Slučaj VW je izbio 20-ak dana nakon stupanju na snagu novih europskih standarda o smanjenju zagađenja (AP)

Volkswagenova prijevara s dizel-automobilima, mada tek objelodanjena, već je dala novu snagu kritičarima tog goriva, iako njegovo korištenje proizvođači automobila brane borbom protiv zagrijavanja atmosfere.

Na pitanje AFP, proizvođači automobila nisu bili rječiti o pogonu na dizel, šest dana nakon početka afere s Volkswagenom čiji je direktor Martin Winterkorn već podnio ostavku.

Mada se skandal s falsificiranjem emisije oksida dušika odnosi na 11 milijuna automobila VW, bivši šef Renaulta Louis Schweitzer ne skriva zabrinutost autoindustrije za sudbinu tog goriva u cjelini.

“Bilo bi katastrofalno ako bi se zaključilo da dizel mora umrijeti”, rekao je Schweitzer, a prenio francuski list Les Echos.

Doduše, to su već rekli neki političari. “Čist dizel ne postoji!”, uzviknula je prethodno Emmanuelle Cosse, šefica francuske stranke Zelenih EELV, zahtijevajući “zabranu dizela (u Francuskoj) od 2025. godine”.

Tokom posjeta Londonu, ministar gospodarstva Francuske, Emmanuel Macron rekao je da “ne treba poletjeti i sve pobrkati” te podsjetio da je slučaj VW “nije prijevara koja se odnosi na sam motor ili na sam princip dizela”.

Nije čist motor

Većina ispitanih u jednoj anketi, koji je provela web stranica Caradisiac, ne misli da je dizel “čist motor”. Tako smatra čak 59,6 posto ispitanih.

Po drugom istraživanju, objavljenom kasnije, 27 posto ispitanika izjavilo je kako poslije afere Volkswagen ima “negativniji” stav o automobilima na dizel.

“Dizel je na meti vlasti i posebno nekih aktivista za zaštitu okoliša. Slučaj Volkswagen to neće popraviti, već naprotiv – može pojačati napad”, rekao je za AFP Meissa Tall iz konsultantske firme “Kurt Salmon”.

Ona upozorava da izbor kupaca između pogona na dizel i benzin zavisi i od stava zakonodavaca. “Kupovinu (dizela) su umnogome olakšale subvencije davane na to gorivo godinama”, navodi.

Slučaj VW je izbio 20-ak dana nakon stupanju na snagu novih europskih standarda o smanjenju zagađenja, “Euro 6” koji nameće još strožije ograničenje za dušikove spojeve s kisikom.

Čak i prije najnovije afere, udio dizela u prodaji novih automobila u Europi je opadao: s 55,2 posto 2011. godine, došao je tri godine kasnije na 53 odsto, prenosi AFP.

Napadati nove dizel motore je besmisleno, tvrde proizvođači, jer bi to značilo da je sadašnji vozni park problematičan. Više od 250 milijuna privatnih automobila je u Europskoj uniji, stari su prosječno po desetak godina, a 41 posto njih radi na dizel.

Izvor: Agencije