Udruga Franak najavljuje protest u Zagrebu

Udruga Franak optužuje guvernera Vujčića za pogodovanje bankama
Udruga Franak optužuje guvernera Vujčića za pogodovanje bankama

Članovi Udruge Franak najavili su za srijedu 16. septembra veliki protest pred Hrvatskom narodnom bankom (HNB) na kojem će tražiti smjenu guvernera Borisa Vujčića.

Katarina Lucić, voditeljica Udruge Franak, kritikovala je 13 tačaka koje je guverner HNB-a Vujčić nedavno poslao Ministarstvu finansija i medijima. Poručila je da se radi o “neistinama kojima se pokušava zastrašiti javnost i odvrtati Vladu od provedbe zakona kojim bi se rasteretili dužnici u CHF [švicarski franak] valuti“.

Guverner Vujčić je u svom pismu, između ostalog, poručio kako bi konverzija kredita iz švicarskog franka u kune stvorila nestabilnost banaka i dodatno nepovjerenje u bankovni sistem u zemlji, ali iz Udruge Franak ističu kako guverner nije ničim pojasnio svoj tvrdnje.

Udruga Franak optužuje guvernera Vujčića za rad u korist banaka i da se ponaša kao predsjednik Hrvatske udruge banaka, a ne kao guverner.

Lucić tvrdi da će konverzija kredita iz CHF-a u euro povećati likvidnost građana što će ubrzati vraćanje kreditnih dugova bankama.

Kritike tvrdnjama guvernera

Kritizirali su posebno tačku u kojoj guverner Vujčić spori ustavnost paketa zakona kojim Vlada kreće u dogovor sa bankama i konverziju kredita iz švicarskog franka u euro.

Protest kojim će tražiti smjenu guvernera HNB-a Borisa Vujčića počet će u srijedu 16. septembra ispred HNB-a na kojega će doći i članovi ovog udruženja iz drugih dijelova zemlje.

Najavili su kao mogućnost sinhronizovano otežavanja rada banaka koje su davale sporne kredite donošenjem sitnih kovanica u pojedine poslovnice širom zemlje.

Vlada Zorana Milanovića donijela je paket zakona kojim su uslovili bankama konverziju spornih kredita iz švicarskog francka u euro, čime bi se dužnicima smanjila i glavnica i mjesečne rate koje su porasle rastom tečaja švicarskog franka, a što je oko 200.000 pravnih i fizičkih osoba dovelo na rub siromaštva.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO