Izvoz mesa iz BiH porastao za 300 posto

Turska je lani odobrila bescarinski uvoz mesa iz BiH (Al Jazeera)

Bescarinski izvoz mesa u Tursku, koji je počeo poslije prošlogodišnjih poplava u Bosni i Hercegovini, kada je Turska, kao humanitarnu pomoć, odobrila bescarinski uvoz mesa, oživio je bh. aerodrome.

Samo za prva četiri mjeseca ove godine, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezenog mesa iznosila je blizu sedam miliona eura, dok je za cijelu 2014. vrijednost izvoza mesa iznosila 10 miliona eura.

S obzirom na to da BiH proizvode animalnog porijekla ne može izvoziti kopnenim putem, jer Evropska unija ne dozvoljava promet preko svoje teritorije, a put bi trebao voditi preko Bugarske, bh. mesarima je ostalo da izaberu brodski ili avionski transport. Odlučili su se za drugu varijantu.

Ulaganja u aerodrome

“Turske vlasti su, nakon prošlogodišnjih poplava u BiH, kao humanitarnu pomoć odobrili bescarinski uvoz mesa. Od tada izvoz vrtoglavo raste, a u prva četiri mjeseca ove godine, kada su mesari iz BiH uhvatili zalet, taj porast iznosio je 300 posto u odnosu na isti period prošle godine“, piše sarajevski dnevnik Oslobođenje.

Za sada je meso moguće izvoziti preko sarajevskog i banjalučkog aerodroma koji imaju dozvole Vijeća ministara BiH i potrebnu tehničku opremu za utovar robe. Dnevno sa tim tovarom često idu i po dva aviona.

“Za naše preduzeće, prevoz mesa je nova djelatnost sa novom vrstom robe. Mjesečni promet oscilira u vremenu i nije isti od mjeseca do mjeseca, ali je u prosjeku 3.500 tona“, naveli su u Aerodromu Banja Luka.

Od početka kargo-letova izvršena su značajna ulaganja, kažu u ovom aerodromu, prije svega u novo kargo skladište, tako da finansijski efekti još nisu poznati, ali je ukupan posao pozitivan.

BiH će najvjerovatnije, kako je najavio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, zatražiti od Turske povećanje ili potpuno ukidanje kvote za bescarinski izvoz mesa u ovu zemlju.

Mostarski i tuzlanski aerodromi čekaju od Vijeća ministara BiH odobrenje za poslove izvoza mesa.

Odobrena kvota izvoza goveđeg mesa iz BiH za narednu godinu iznosi 15.000 tona.

Šansa za bh. stočare

Prošle sedmice su stočari iz Tuzlanskog kantona prisustvovali predstavljanju mogućnosti izvoza goveđeg mesa u Republiku Tursku, tokom kojeg je rečeno da će putem posrednika Mesne industrije ˝Menprom˝  moći izvesti 2.000 tona, javila je Anadolija.

Vedran Lakić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Grada Tuzle, rekao je da je cilj animirati proizvodnju i tov junadi vezan uz ovaj ugovor, jer se radi o korisnom ugovoru od kojeg će zajednica imati veliku korist.

Mensur Alić, vlasnik ˝Menproma˝, kazao je da je cijena sto posto zagarantirana. Oni trenutno proizvode izvoze preko luke Ploče.

˝Ako Međunarodni aerodrom Tuzla dobije odobrenje, iz ‘Menproma’ do aerodroma meso bi moglo stići za dva sata, a od aerodroma do Turske za dva i po, odnosno od nas do Turske za ukupno četiri i po sata˝, rekao je Alić, dodajući da bi otkup mesa mogao početi uskoro.

Izvor: Agencije