Grčke kompanije sele posao u Bugarsku

Zbog ekonomske krize, više od 11.000 grčkih kompanija preselilo je biznis u susjednu Bugarsku. Još gotovo 60.000 građana Grčke otvorilo je bankarske račune u toj zemlji.

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović u Sofiji je razgovarao s vlasnikom pekare koji tamo posluje već godinu dana. Zadovoljan je prometom, zapošljava 15 radnika i planira otvoriti još jednu radnju.

“U Bugarskoj su porezi niži. Napreduju i uslovi za postizanje kvalitetnije proizvodnje, a istovremeno je tržište veliko. To su dobri uslovi za poslovanje, jer treba odgovoriti na zahtjeve za ovim proizvodima koji nedostaju bugarskom potrošaču”, kaže Mihail Konstantinos, vlasnik pekare.

Bugarski potrošači sada mogu da biraju i proizvode, i usluge velikog broja firmi iz susjedne Grčke.

“Više od 11.000 grčkih firmi posluje u Bugarskoj, a od tog broja samo u poslednje tri godine registrovano je 2.000 novih. Ekonomisti tvrde – razlog je dobra poslovna klima u Bugarskoj i kriza u Grčkoj”, javlja Kosanović.

Tržišni stručnjaci objašnjavaju šta to privlači grčke firme bugarskom tržištu.

“Ono što privlači Grke su niži troškovi proizvodnje u konkretnoj zemlji, zatim dobra perspektiva za ostvarivanje zarade, niski porezi i sjajni ljudi. I druga stvar koja je jako važna za grčke firme – u svim državama na ovom prostoru, Bugarskoj, Srbiji, postoji nedostatak kvalifikovane radne snage. Zbog toga grčke firme koje dolaze ovdje imaju posebnu komparativnu prednost i veliki smisao za razvoj lokalne ekonomije”, navodi Krasen Stančev, direktor Instituta za tržišnu ekonomiju.

Mnogo bolji uslovi

I velike kompanije koje posluju decenijama u Bugarskoj potvrđuju da su uslovi mnogo bolji nego u Grčkoj.

“Postoji i neki novi talas u ovom trenutku, ali ozbiljan biznis je već odavno u Bugarskoj, tako da ne očekujem nikakvo ekonomsko čudo, jer je ekonomska propast u Grčkoj već ostvarena. Krupni kapital i velike firme su već izvan naše zemlje”, napominje Ioakeim Kalamaris, vlasnik Kalamaris Holding LCC.

Kalamaris, koji u Bugarskoj posluje već 20 godina, ima i konkretne primjere: “U Bugarskoj poreska stopa ne prelazi 15 posto. U Grčkoj imamo različite pozicije, odnosno poreske stope. Može počinjati od 30 posto, a dostići čak 60 posto. Shvatate da to dovodi do toga da država postaje suvlasnik u biznisu, u koji nije uložila niti jedan lev, niti jedan euro da bi imala takav udio ili da bi opravdala takvo učešće”.

Početkom krize u Grčkoj firme koje sele poslovanje prate i građani.

“Počevši od 2009. godine, pa do sada – 60.000 bankarskih računa grčkih građana otvoreno je u Bugarskoj. Nešto drugo što se primjećuje u ovoj godini, nakon što je vlast preuzela Syriza, jeste smanjivanje bugarskog izvoza prema Grčkoj, anuliranje postojećih projekata grčkih i bugarskih firmi, kao i grčke i bugarske Vlade”, objašnjava Stančev.

Iako je najsiromašnija članica Evropske unije, Bugarska je istovremeno jedna od ekonomski najstabilnijih.

Javni dug te zemlje iznosi 28,8 posto bruto domaćeg proizvoda, a nacionalna valuta lev vezana je za euro.

Izvor: Al Jazeera