Kineski tajkun za dan izgubio 3,6 milijardi dolara

Uprkos enormnom gubitku, Wang Jianlin posjeduje bogatstvo procijenjeno na 31,2 milijarde dolara (EPA)

Kineski tajkun Wang Jianlin izgubio je u ponedjeljak 3,6 milijardi dolara tokom “strmoglavog” pada berze.

Dvije milijarde dolara Wang je izgubio na dionicama svoje kompanije Dalian Wanda Commercial Properties, a nešto više od milijarde dolara na dionicama Wanda Cinema Linea.

Dalian Wanda Commercial je najveća kineska građevinska kompanija, dok je Wanda Cinema Line najveći svjetski kino operater.

Sedamnaesti najbogatiji čovjek na svijetu, prema Bloombergovom indeksu milijardera, vlasnik je i 20 posto španskog nogometnog kluba Atletico Madrid.

Ostali gubici su nastali zbog pada vrijednosti dionica u privatnim kompanijama, navodi se po podacima koje je prikupio Bloomberg

‘Crni ponedjeljak’

Uprkos enormnom gubitku, Wang još posjeduje bogatstvo procijenjeno na 31,2 milijarde dolara.

Drugi najbogatiji Kinez, Jack Ma, osnivač giganta za elektronsku trgovinu, servisa Alibaba, izgubio je “samo” 545 miliona dolara u ponedjeljak, prenosi Bloomberg.

Bloomberg prenosi da je 400 najbogatijih ljudi svijeta posljednjih dana imalo ukupni gubitak od gotovo 124 milijarde dolara.

Među onima koji su izgubili više od milijarde dolara su Bill Gates, čije je bogatstvo smanjeno za 3,2 milijarde dolara, i osnivač Inditexa SA Amancio Ortega, koji je ostao bez 1,5 milijardi dolara.

Vrijednost kineskih dionica pala je dodatnih 7,63 posto u utorak, nakon što su dionice u ponedjeljak pale devet posto, zbog čega je prvi radni dan u sedmici za globalne berze nazvan  “crni ponedjeljak”.

Shanghai Composite pao je više od 40 posto u odnosu na juni ove godine, čime su izbrisani svi ovogodišnji dobici.

Masovni gubici na svjetskim berzama došli su nakon odluke Kine da devalvira juan ranije ovog mjeseca i izazvali strahove da je druga najveća ekonomija u svijetu pod ozbiljnim pritiskom.

Nafta ispod 40 dolara

U ponedjeljak je cijena nafte, prvi put od 2009. godine, pala ispod 40 dolara, zbog stanja kineske ekonomije.

Dionice na Wall Streetu pale su za 1.000 poena u samo nekoliko minuta nakon otvaranja.

Azijska tržišta pretrpjela su masivne gubitke, a po otvaranju i glavni evropski indeksi.

Više od 300 najvećih evropskih kompanija čijim se dionicama trguje na evropskim i svjetskim berzama u ponedjeljak je izgubilo 400 milijardi eura u vrijednosti dionica.

Vrijednosti dionica u Londonu, Parizu i Frankfurtu naglo su izgubile na vrijednosti, najviše zbog strahovanja od usporavanja ekonomskog rasta u Kini.

Izvor: Agencije