Hrvatska iz EU povukla više nego je uplatila

Najviše je iz budžeta EU povučeno na ime ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, 313,9 miliona eura (Goran Stanz / Pixsell)

Hrvatska je 2014. godine povukla 173,6 milijuna eura više nego što je uplatila u proračun EU, stoji u financijskom izvješću Europske komisije objavljenom na njezinim stranicama.

Taj višak znatno je veći nego u 2013, kada je Hrvatska bila u plusu u odnosu na uplate u EU proračun za 49,6 milijuna eura.

Prema podacima iz financijskog izvješća EK, Hrvatska je lani iz EU proračuna povukla ukupno 584,3 milijuna eura, dok je u 2013. taj iznos bio 290 milijuna eura.

Priljev veći od Irske, Luksemburga i Cipra

Najviše je pritom lani iz proračuna EU povučeno na ime ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, 313,9 milijuna eura, prenosi Hina.

Hrvatska je po netoprilivu iz proračuna EU među članicama EU u rangu s Maltom, koja je lani povukla 179,4 milijuna eura više nego je uplatila.

Hrvatski neto priliv iz proračuna EU veći je od onog koji je ostvarila Irska (38,8 milijuna eura), Luksemburg (80,1 milijun eura) i Cipar (114,8 milijuna eura).

Od 28 članica EU deset je lani bilo netodavateljica u proračun EU, a najveći minus između uplata i isplata imala je Njemačka – 15,5 milijardi eura. Najveću pozitivnu razliku između uplate i isplate u proračun EU ostvarila je lani Poljska – 13,75 milijardi eura.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, zadužen za koordinaciju korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, kaže kako je to još jedna dobra vijest za Hrvatsku i Vladu.

Ministar: Obistinile se prognoze

“Obistinile su se naše prognoze da bi konačni obračun svih uplata i isplata iz proračuna EU prema Hrvatskoj mogao pokazati i veći netoefekt od ranije spominjanih 87 milijuna eura. Još je važnije da se ta sredstva ubrzano troše na projekte koje je ova Vlada pokrenula, pa je tako u prvih šest mjeseci ove godine isplaćeno 2,8 milijardi kuna u odnosu na prošlogodišnjih 1,1 milijardu. To govori da izvori EU postaju sve značajniji za financiranje investicija sa sve vidljivijim učinkom na hrvatsko gospodarstvo”, ocijenio je Grčić u izjavi za Hinu.

Proračun EU za 2014. godinu na strani obveza bio je planiran u visini od 142 milijarde eura, što predstavlja 1,05 posto EU bruto nacionalnog dohotka. Taj proračun bio je po prvi put u povijesti EU niži nego godinu ranije.

Kako se navodi u uvodu Financijskog izvješća koje potpisuje Kristalina Georgieva, potpredsjednica EK zadužena za proračun, 90 posto ukupnih obveza EU je lani investirao izravno u članice putem financiranja na tisuće projekata, regija i gradova, poduzetnika, znanstvenih istraživača i studenata.

Izvor: Agencije