Banka Srpske korak do bankrota

Nakon što se nedavno u javnosti pojavio sažetak revizorskog izvještaja o Banci Srpske u kojem se navodi niz nepravilnosti u poslovanju, opozicija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska upozorava na mogućnost da ta banka izgubi licencu. Ona je u većinskom vlasništvu entitetske Vlade, koja odgovara da će problem riješiti prodajom i da se ništa ne skriva od javnosti.

Isti scenarij, druga banka – tvrdi opozicija u RS-u. Nakon bijeljinske Bobar banke, i Banci Srpske prijeti, kažu, likvidacija.

“Svi uslovi da ova banka izgubi licencu su stvoreni. Sa gubitkom, koji je prikazan, koji je praktično friziran, što se vidi iz revizorskog izvještaja, ova banka danas ima manji kapital od minimalno zakonom predviđenog kapitala od 15 miliona [konvertabilnih maraka, odnosno oko 7,5 miliona eura]“, kaže Dragan Čavić iz Narodnog demokratskog pokreta.

U javnost je dospjela skraćena verzija revizorskog izvještaja za prošlu godinu, koja potvrđuje da su zabilježene nepravilnosti. Navodi se da rukovodstvo banke nije dalo objektivan prikaz stanja imovine i obaveza banke, nije ispoštovalo ili je djelimično ispoštovalo preporuke revizora iz 2013. godine i nije poslovalo u skladu s propisima entitetske Agencije za bankarstvo.

Da li će banka ostati bez licence, kaže urednik poslovnog portala Capital.ba Siniša Vukelić, znat će se za 45 dana. Do tada im je Agencija za bankarstvo dala rok za dokapitalizaciju ili prodaju.

Javno upozorenje

“Mislim da je to vrlo malo vjerovatno, da se sada nađe tako brzo neki investitor koji bi uložio u ovakvu banku. Prije će biti da bi moglo doći do konverzije nekih kredita IRB-a [Investiciono-razvojna banka], koje je davala preko Banke Srpske, i da bi možda mogla ponovo Elektroprivreda [RS-a], ili neko drugo državno preduzeće, da izvrši dokapitalizaciju“, dodaje Vukelić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije je najavio prodaju 75 posto kapitala banke za 17 miliona eura, uz obavezu kupcu da uloži dodatnih 300 miliona eura. Ne otkriva ko je potencijalni kupac, ali kaže da tvrdnje poslanika opozicije Dragana Čavića ne pomažu prodaji.

“Njegovo javno upozorenje o čemu se tu radi, da banka ne valja, da ovo, da ono, dovelo je investitora u poziciju da sagleda još neke dodatne elemente i godišnji odmori, naravno, ali ćemo to sada ponovo aktuelizirati. Radi se o pregovaračkom procesu i vjerujem da ćemo vrlo brzo uspjeti da vam saopštimo dogovor i onda ćete znati ko je investitor“, naveo je Dodik.

Čavić odgovara da se investitor predomišlja zbog posljednjih podataka o poslovanju banke, a ne njegovih izjava. Uprava Banke Srpske je bez komentara, dok u Agenciji za bankarstvo RS-a kažu da slučaj ne mogu komentirati, pozivajući se na poslovnu tajnu.

Izvor: Al Jazeera