SAD: Novi nameti za osam najvećih banaka

Prema novim propisima, od osam banaka samo J.P. Morgan nema dovoljno obaveznog kapitala (Reuters)

Američka Uprava federalnih rezervi uvela je nove oštre namete za osam najvećih banaka u Sjedinjenim Američkim Državama u pokušaju da zaštiti te institucije koje se smatraju “prevelikim da bi propale” od nove finansijske krize.

Federalni regulatori su od banaka zatražili da drže kapital iznad zahtjeva industrije kako bi se ublažili neočekivani gubici i smanjile šanse da poreski obveznici budu morali spašavati banke u budućnosti.

Ovom odlukom osam banaka će morati zajedno ojačati svoje finansijske baze sa otprilike 200 milijardi dolara dodatnog kapitala.

Obavezni kapital

Institucije koje su identificirane kao sistemski važne za globalno bankarstvo i na koje se novi propisi odnose su: J.P. Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon, City Group i Straight Street, prenosi agencija France Presse.

Od tih osam banaka samo J.P. Morgan nema dovoljno obaveznog kapitala prema novim propisima i mora ojačati svoj visokokvalitetni kapital sa dodatnih 12,5 milijardi dolara do januara 2019. godine, kada će nova pravila u cijelosti stupiti na snagu.

Novi propisi doneseni su u cilju smanjenja rizika koji velike banke predstavljaju po finansijsku stabilnost SAD-a, a povećanje kapitala osigurat će da one mogu poslovati i u vrijeme stresa, kao i zaštititi finansijski sektor od rizika prelijevanja krize, navodi Fed.

Izvor: Agencije