Na prodaju utvrda i dvorac iz 13. stoljeća

Građevina se nalazi u blizini granice Francuske sa Italijom (AFP)

Utvrđenje Queyras, na francusko-italijanskoj granici, srednjovjekovni biser iz 13. stoljeća, na nadmorskoj visini od 1.400 metara prodaje se za 2,8 miliona eura, koliko otprilike košta manji hotel u Parizu, prenose agencije.

Utvrđenjem je opasan Dvorac Queyras, djelo čuvenog francuskog graditelja Vaubana, nastao 1690. godine koji je uvršten u historijske spomenike Francuske 1948. godine, prenosi list Figaro.

Građevina se nalazi u blizini granice Francuske sa Italijom.

Vlasnik Roland Marty, angažirao je lokalnu agenciju za prodaju ovog utvrđenja na kome je okačen jarbol na kome piše: „Dvorac Delphinal iz 13. stoljeća koju je utvrdio Vauban, na prodaju“.

Reklama ljuti vlasnika

Martyja je, kako prenose francuski mediji, posebno naljutilo to što je agent stavio reklamu na internetsku stranicu za prodaju raznih stvari.

„Smiješno je da se takva građevina nalazi na stranicama koje ljudi posjećuju kako bi kupili bicikl ili nešto slično“, kazao je za francuski list Le Dauphine.

Agent je odgovorio kako je morao poduzeti drastične mjere kako bi privukao potencijalne kupce, te da nijedan od njih nije reagirao na potez vlasnika utvrđenja kada je on okačio veliki znak „Na prodaju“ preko njegovog zida.

Dvorac se prodaje već godinu dana i za sada ima samo dva zainteresirana kupca.

Utvrđenje opasuje područje od 2.000 kvadratnih metara i ima četiri viseća mosta.

Izvor: Agencije