Male firme – pokretačka snaga američke ekonomije

Mala preduzeća trebala bi biti pokretačka snaga za stvaranje novih radnih mjesta u SAD-u. Ali, iako broj poslova raste, ekonomija i dalje stagnira. Posjetili smo tipičnu porodičnu kompaniju kako bi doznali zbog čega strategija vlade još ne donosi rezultat.

Od kada je Kelli Vallieres preuzela očev biznis za izradu lima, radnici su joj poput porodice. Zbog toga je ekonomska kriza 2008.  godine bila još bolnija. 

”Bilo je užasavajuće. Samo bih zatvorila vrata i plakala”, navodi Vallieres.

Kompanija je izgubila trećinu posla i Kelli je morala otpustiti više od polovine radne snage. Ali, prodaja se napokon oporavila, pa je počela ponovno zapošljavati.

Raste broj radnih mjesta

Broj radnih mjesta u SAD-u i dalje snažno raste. Kompanije zapošljavaju po stopama koje nisu viđene još od prije početka recesije. No, ekonomija i dalje ne raste očekivanim tempom. U lokalnoj trgovinskoj komori kažu da mala preduzeća ugrožava neizvjesnost, koja je izraženija uoči predsjedničkih izbora. 

”Poduzetnici ne mogu ništa predvidjeti, poput troškova koje mogu očekivati naredne godine, bili to porezi, troškovi rada ili zdravstvenog osiguranja. Zbog toga su i dalje veoma oprezni”, rekao je Tony Rescigno, konsultant u kompaniji za ekonomski monitoring.

Kelli Vallieres se slaže. Donedavno nije željela imati više od 50 zaposlenih. Od malih kompanija očekuju se dodatni doprinosi, pa je brinula zbog troškova. Ali, osjeća da ekonomija jača.

Izvor: Al Jazeera