Nakon kritike: Apple mijenja politiku

Tehnološki div Apple odlučio je promijeniti politiku o zaštiti autorskih prava muzičara, nakon što je Taylor Swift javno kritikovala tu kompaniju.

Pop zvijezda Taylor Swift kritizirala je Apple, jer ova kompanija nije planirala plaćati tantijeme umjetnicima u prva tri mjeseca emitiranja na svom novom streaming servisu. Swift je istakla kako neće dopustiti da Apple koristi njen novi album i svoj stav obrazložila na blogu:

”Nije riječ o meni, nego o novim umjetnicima i grupama, koji su tek objavili prvi singl i koji neće biti plaćeni za to. Tri mjeseca je dug period da budete bez plate”, rekla je pjevačica Taylor Swift.

”Ona u pismu, zapravo, ističe kako umjetnici nisu u povoljnom položaju i diže svoj glas protiv toga”, naveo je pravnik Corey Field.

Jedan od tih umjetnika je i Patrick McGrath, koji se pokušava probiti u Brooklynu u New Yorku. Sebe opisuje kao iglu u plastu hipsterskog sijena.

”Ljudi ne gledaju širu perspektivu. Vaše omiljene grupe moraju zarađivati kako bi nastavile raditi to što rade”, kazao je muzičar Patrick McGrath.

Brza reakcija Applea

Korporacija je brzo reagirala. Naslutivši moguće negativne reakcije korisnika, Apple je najavio da će platiti tantijeme i tokom tromjesečnog probnog perioda. Druge slične usluge kompanije poput Spotifyja ili Pandore plaćaju izdavačkim kućama, glazbenicima i tekstopiscima. Ipak, riječ je o zanemarivo malim iznosima. Poznavaoci industrije ističu kako je većina umjetnika svjesna da nikad neće postati bogata.

”Svi oni koji nisu megazvijezde poput Taylor Swift moraju stalno balansirati između onoga šta ih ispunjava i onoga što moraju raditi da prežive. Mnogi muzički umjetnici svjesni su da su na udaru digitalne tehnologije” ističe Corey Field.

Digitalna tehnologija umjetnicima je dala neslućene mogućnosti da dođu do publike diljem svijeta. No, tehnološke kompanije na umjetnost gledaju tek kao na sadržaj koji im donosi profit, a umjetnike plaćaju što je manje moguće.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Trend elektroničkih finansijskih transakcija raste iz godine u godinu, i proizvođači smartfona poput Applea, na to tržište ulaze na velika vrata. Međutim, ni kompanije za kartično poslovanje, poput Vise i Mastercarda ne sjede skrštenih ruku. Naprotiv.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO