BiH odobren izvoz mlijeka u EU

Bosni i Hercegovini je odobreno da bude na listi zemalja kvalifikovanih za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“Ovo je jedna od dobrih vijesti za Bosnu i Hercegovinu i jedna od najboljih kada je u pitanju mljekarski i poljoprivredni sektor BiH”, ocijenio je Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Po njemu, za stavljanje BiH na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU presudan je bio kvalitetan akcioni plan koji je pripremila Kancelarija za veterinarstvo BiH i dopune akcionog plana koje su rađene u maju ove godine.

“Za sada je dobijena dozvola, ali posao nije završen. Obaveza BiH je da narednih mjeseci završi započete aktivnosti na usvajanju tri ključna zakona iz ove oblasti – zakona o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi”, rekao je Šarović i naglasio da su radne verzije tih zakona već pripremljene.

Šarović je rekao da će misija Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) ponovo doći u BiH naredne godine kako bi provjerili da li je uspostavljen sistem koji garantuje kvalitet.

“Pred nama je godina dana u kojoj treba da opravdamo ukazano povjerenje i razumijevanje koje je dala misija”, istakao je on.

Za mjesec do dva u EU

Šarović je dodao da je na taj način riješen i izvoz mlijeka za Tursku i Rusiju, nakon što se tragalo za dozvolom za izvoz u ove zemlje, dok će upis mljekara koji ispunjavaju uslove za izvoz u EU trajati mjesec do dva.

“Četiri mljekare su prijavljene za kontrolu FVO misije – ‘Megle’, ‘Livno’, ‘Milkos’ i ‘Mlijekoprodukt’ iz Kozarske Dubice. Dvije mljekare su se prijavile, s tim što su dužne da otklone nedostatke koje su imale prije godinu dana kako bi i one mogle da svoje proizvode izvoze u Hrvatsku i ostale zemlje EU”, kaže Šarović.

Prema njegovim riječima, ključna institucija za upis mljekara za izvoz mlijeka je Kancelarija za veterinarstvo BiH. “Čitav naš sektor će u narednom periodu da sarađuje sa ovom institucijom”, naglasio je Šarović.

Naveo je i da sve farme, posebno one male, moraju da ispunjavaju evropske standarde kada je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka.

Podsjetio je i kako je početkom godine usvojen pravilnik o kvalitetu sirovog mlijeka, dodajući da proces jeste zahtjevan, ali standard EU se mora poštovati.

“Čak četvrtina proizvedenog mleka u BIH izvozila se u Hrvatsku. Gubitkom tog tržišta i mlekari su zabeležili milionske gubitke. Sada kada je tržište  otvoreno, Hrvatska ponovo postaje prioritet”, javlja Al Jazeerina reporterka Natalija Lučić.

Nepoznata procedura

“Još uvijek nije poznata tačna procedura kada će prve litre bh. mlijeka preći granicu EU, no nema ograničenja kada je riječ o količini mlijeka koje će se izvoziti”, potvrdio je direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

“Poslije ovako dobrih vijesti iz Brisela mislim da svi trebaju biti zadovoljni. Što prije ćemo prijaviti mljekare, mislim da smo obavili ogroman posao”, istakao je Kalaba.

Očekuje da će sve rezultirati brzim izvozom i da će upis objekata na evropsku listu trajati najviše dva mjeseca.

“Uradili smo nešto dobro za 20.000 primarnih proizvođača, ali i mljekare koje prate njihov posao”, konstatovao je Kalaba. 

Predstavnik Grupacije mljekarske industrije BiH Kemal Hrnjić ocijenio je da je ovo historijski dan za mljekarski sektor BiH i “spas u posljednji čas”.

“Otvara se velika perspektiva razvoja mljekarskog sektora BiH. Danas nam je otvoreno tržište od 500 miliona stanovnika i mi ćemo to na najbolji način iskoristiti”, poručio je Hrnjić.

Najavio je i plan za pripremu proizvođača iz BiH za izvoz mesa, peradi i jaja na EU.

“Značajan dio posla je urađen. Samim stavljanjem na listu BiH je uradila više od 50 odsto posla, a preostaju aktivnosti na akcionom planu”, rekao je ministar Šarović i izrazio nadu da će u razumnom periodu BiH dospjeti i na listu za izvoz mesa i peradi.

Izvor: Al Jazeera i agencije