EU: Na Balkanu zatvoriti 13 termoelektrana

Termoelektrana Gacko (BiH) također je na spisku za zatvaranje (Al Jazeera)
Termoelektrana Gacko (BiH) također je na spisku za zatvaranje (Al Jazeera)

Energija je tema s kojom se svaka zemlja na putu eurointegracija mora suočiti, poruka je iz Brisela.

Stručnjaci sugeriraju zemljama regije da djeluju na povećanju energetske učinkovitosti stambenih zgrada, efikasnijem iskorištavanju vjetra i sunca, ali i smanjenju upotrebe ugljena.

U Briselu smatraju da je u regiji problem nedostatak političke volje. A vremena – nema.

Zemlje jugoistočne Europe, koje žele postati članicama EU-a, trebale bi početi intenzivnije koristiti obnovljive izvore energije kako bi do 2050. godine ispunile cilj od 80 posto smanjenja emisije štetnih plinova.

Zastarjeli pogoni

Prema istraživanju Fondacije “Mreža za promjene jugoistočne Evrope”, u zemljama regije bi se, zbog zastarjelosti i nezadovoljavanja standarda Evropske unije, trebalo obnoviti ili zatvoriti 13 termoelektrana (TE).

U Bosni i Hercegovini četiri: između 2020. i 2025. četiri bloka TE Tuzla, a do 2030. TE Gacko, Ugljevik i Kakanj. 

U Hrvatskoj bi se do 2020. trebala zatvoriti samo jedna – TE Plomin, kao i na Kosovu – TE Kosovo – tri bloka do 2020. godine, a preostala dva do 2025.

U Makedoniji je potrebno zatvoriti termoelektrane Oslomej i Bitolj između 2025. do 2030, u Crnoj Gori TE Pljevlja, dok bi se u Srbiji trebale zatvoriti četiri termoelektrane.

To su Morava, Kostolac, Nikola Tesla i Kolubara, u razdoblju između 2025. i 2030.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Na području Ploča, u Hrvatskoj, sutra će biti održan lokalni referendum o izgradnji termoelektrane na ugljen.Gradnju je inicirala kompanija “Luka Ploče energija”. Kažu da je riječ o velikoj, kapitalnoj investiciji, vrijednoj  1,3 milijarde eura.Ali stanovnici neretvanske doline zabrinuti su zbog mogućih posljedica po zdravlje, okoliš i lokalnu ekonomiju, a svoje nezadovoljstvo nekoliko puta su iskazivali […]

U Stanarima kod Doboja u toku je gradnja termoelektrane snage 300 megavati. Planirana godišnja proizvodnja električne energije je 2 miliona megavati po satu. Riječ je o prvom takvom projektu u Bosni i Hercegovini nakon tri decenije, vrijednosti blizu 560 miliona eura. Međutim, već se javljaju sumnje da bi ta termoelektrana od velikog energetskog projekta mogla […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO