Bavljenje nekretninama samo s licencom

Novosti na tržištu nepokretnosti u Srbiji – da bi se bavili tim poslom, agenti za nekretnine od sada moraju da posjeduju licencu, odnosno položen stručni ispit.

Time građani, uvjereni su u nadležnom Ministarstvu trgovine, imaju veću pravnu sigurnost.

Kupujete, prodajete, izdajete ili želite da iznajmite stan – koja god da je opcija u pitanju, angažiranje agencije za promet nekretnina u Srbiji se uglavnom podrazumijeva. 

“Pre bih preko agencije, preko oglasa ne bih. Smatram da je sigurnije”, kaže sagovornik Al Jazeere.

“Teško pitanje, ali bolje preko agencije, mnogo je lakše”, kaže drugi sagovornik.

Od sada važe i nova pravila. Punom primjenom Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, usvojenog 2013. godine, svaki agent za nekretnine mora položiti stručni ispit, na osnovu kojeg nadležno Ministarstvo trgovine izdaje licencu.

Ispit košta 116 eura, a plaća ga agent, ili agencija za koju radi.

Četiri oblasti

“Stručni ispit se polaže po programu koji ima 4 oblasti, prostorno planiranje i gradnja, pravni okvir, finansije i marketing. Svako ko je imao posla sa posrednicima i mi iz branše znamo da je tu bilo ljudi koji su jako dobro radili posao, ali dosta njih nije imalo nivo znanja koji je potreban za obavljanje ovog posla”, ističe Nenad Đorđević, agent “Klaster nekretnina”.

Na tržištu nekretnina godinama su cvjetali siva ekonomija i rad na crno. Licenciranjem se, uvjereni su u Ministarstvu trgovine, dodatno uvodi red.

“Država želi da unapredi kvalitet usluge u ovoj važnoj poslovnoj delatnosti, bolji kvalitet usluge  jača konkurentnost privrede, a sve zajedno smo ojačali i pravnu sigurnost građana i privrednika koji posluju sa posrednicima”, ocijenio je Željko Stojanović i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Provjera sigurnosti

A sama provjera te pravne sigurnosti, krajnje je jednostavna.

“Naime, na sajtu ministarstva, građanima Srbije sada je dostupan registar posrednika u prometu nekretninama, odnosno spisak svih agencija i agenata koji se legalno bave nekretninama. U ministarstvu trgovine kažu da je od oktobra prošle godine, kada je njihova Komisija za polaganje stručnog ispita počela sa radom, do danas izdata 1141 licenca”, izvještava Anne Marie Ćurčić, reporterka Al Jazeere.

Sve ovo građane neće koštati više, kažu u agencijama.

Kao pomoć, izdat je i vodič za angažiranje posrednika, uz poziv da se sve uočene nepravilnosti prijave tržišnoj inspekciji. Predviđene novčane kazne kreću se od 890 do približno 4.500 eura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Novine na tržištu nepokretnosti u Srbiji, da bi se bavili tim poslom, agenti za nekretnine od sada moraju posjedovati licencu, odnosno položen stručni ispit. Time građani, uvjereni su u nadležnom ministarstvu trgovine, imaju veću pravnu sigurnost. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO