SAD Grčkoj: Turski tok ne postoji

Direktor Gazproma Aleksej Miler (desno) rekao da će radovi na Turskom toku početi krajem 2016. (EPA)

Sjedinjene Američke Države pozvale su Grčku da odustane od Turskog toka i da ostane pri gradnji plinovoda koji će preko teritorije te zemlje dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana do Evrope, javila je agencija AP.

SAD od Grčke traži da odustane od, kako se navodi, drugog projekta kojim bi se ruski gas dopremao preko Turske, a grčki zvaničnik tvrdi da njegova zemlja  jača odnose sa Rusijom i podržava Turski tok.

“Složili smo se da treba da se fokusiramo na projekte koji su danas na stolu, a to je Transjadranski plinovod (TAP) koji će se nadovezati na azerbejdžanski plinovod”, rekao je danas specijalni izaslanik američkog State Departmenta za energetska pitanja Amos Hochstein, poslije razgovora sa grčkim ministrom za energetiku u Atini, a prenosi agencija Reuters.

Jače veze s Rusijom

“Turski tok ne postoji. Ne postoji konzorcij koji bi ga izgradio, niti ima ugovora o njegovoj izgradnji. Stoga, ostavimo to po strani, i pričekajmo dalji razvoj događaja po tom pitanju, dok se u međuvremenu fokusiramo na ono što je važno, a to je plinovod koji smo već dogovorili i na koji je Grčka već pristala”, izjavio je Hochstein.

U saopćenju grčkog ministra energetike Panajotisa Lafazanisa, objavljenom poslije razgovora sa Hochsteinom, navodi se da vlada u Atini želi jače veze sa Rusijom, kao i da će Grčka nastaviti da podržava plinovod Turski tok, iza kojeg stoji Rusija.

“Podržavamo ovaj projekt, jer smatramo da će biti koristan za našu zemlju”, navodi se u saopćenju.

U intervjuu datom uoči sastanka sa grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, Hochstein je rekao da će Grčka postati privlačnija zapadnim investitorima i da će pomoći smanjenju zavisnosti Evropske unije od ruskih isporuka plina, ukoliko odbije da preko njene teritorije prelazi plinovod ruske državne kompanije Gazprom, prenosi agencija Tanjug pisanje američkog lista New York Times.

Zamjena za Južni tok

Hochstein je, također, rekao da interesi Moskve nisu u skladu sa finansijskim potrebama Grčke, kao i da planirani ruski plinovod nije ekonomski projekt, već političko pitanje.

Generalni direktor Gazproma Aleksej Miler, izjavio je jučer u Ankari, nakon potpisivanja sporazuma sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Tanerom Yildizom, da će plinovod Turski tok početi sa radom u decembru 2016, prenijela je Russia Today.

Izgradnju ovog plinovoda su u decembru 2014. godine dogovorili predsjednik Rusije i Turske, a planirano je da sa godišnjim kapacitetom od 63 milijarde kubnih metara, ovaj plinovod zamijeni Južni tok, čija je gradnja obustavljena zbog stava EU.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedno od najsnažnijih oružja Rusije u diplomatskoj borbi protiv zapada je gas. Nakon što joj je Evropska unija pomrsila planove za izgradnju Južnog toka, Putin je pronašao alternativu i novog saveznika. Turski tok je nova uzdanica Kremlja, a za njegovu realizaciju nužna je saradnja i zemalja našeg regiona.

Published On 06 Mar 2015
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO