Povratak bh. mlijeka na tržište Evrope

Mlijeko i mliječni proizvodi iz Bosne i Hercegovine do kraja godine bi se mogli naći na europskom tržištu. To su očekivanja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, nakon što je europska Agencija za veterinarstvo odobrila akcijski plan koji je dostavila BiH.

Nestrpljivo to iščekuju proizvođači koji trpe milijunske gubitke zbog, prije svega, nemogućnosti izvoza u Hrvatsku.

Kvaliteta bh. mlijeka nedvojbena je, tvrde proizvođači, no nužna je jedna adresa s koje se to može jamčiti Europi.

Za nadzor mlijeka trenutačno je zadužen niz laboratorija, zbog složenog ustroja zemlje. Jamac za izvozno mlijeko ubuduće bi trebao biti, kako je napokon usuglašeno, Ured za veterinarstvo BiH.

“Posao tek predstoji. Vrlo je bitno da smo uspjeli dokazati Evropskoj komisiji da smo našli pravi način rješavanja ovih problema u BiH. I da smo sve ovo ugradili u Zakon o veterinarstvo. Tako da, faktički, imamo pristanak Evropske komisije da će takav zakon, ako bude donesen, osigurati izvoz ovih proizvoda”, kaže Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

Neophodne izmjene zakona

Uspostavljanju jasnog zapovjednog lanca za kontrolu proizvoda omogućit će izmjene tri zakona: o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi. Sve je već usuglašeno i s entitetima te se ne očekuju problemi u Parlamentu zbog često spornih pitanja nadležnosti, osobito za vlasti u Republici Srpskoj.

“Ne očekujem opstrukcije. Već imamo Zakon o poljoprivredi na državnoj razini. U ovom smislu radile bi se samo izmjene i dopune manjeg obima koji bi uzeo u obzir samo ovo što smo razgovarali. Radi se o izmjeni samo dva člana”, potvrdio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Izmjene bi trebalo okončati te ih isprobati do jeseni, nakon čega bi bili pozvani europski revizori.

“Obećanja vlasti o brzoj provedbi Akcijskoga plana najviše iščekuju sami proizvođači. Zbog nemogućnosti izvoza na europsko tržište oni trpe milijunske gubitke”, javlja Al Jazeerin reporter, Ivan Pavković.

Četvrtina mlijeka ide u Hrvatsku

U BiH se godišnje proizvede 210 milijuna litara mlijeka. Četvrtina je izvožena u Hrvatsku. Njezinim ulaskom u Europsku uniju bh. proizvođači bilježe milijunske gubitke.

Sarajevski je Milkos u Hrvatsku izvozio polovicu proizvoda. Na izvozu su temeljili planove i ulaganja od 25 milijuna eura. Sada trpe gubitke.

Imaju dopuštenje za izvoz u Uniju, ali moraju čekati da BiH ustanovi lanac nadzora po europskim propisima. Vijesti su ohrabrujuće za povratak na izgubljeno tržište.

“Postoji interes i zanimanje s njihove strane. Redovno dobijam upite, telefonski i putem maila kakva je situacija, koji je status, u kojoj ste fazi što se tiče izvoza za EU. Mislim da što se nas tiče ne bi trebalo biti problema u ovom slučaju”, navodi Adin Fakić, direktor Milkosa.

Vrijeme je novac, a izgubljene su, u slučaju Hrvatske, već dvije godine. Omogućavanje izvoza u Europsku uniju znači i lakši promet roba preko Unije do ostalih tržišta, poput skandinavskog, ruskog ili turskog.

Osim toga, rješenje problema s mlijekom, olakšat će put ostalim proizvodima životinjskog podrijetla iz BiH na tržište Unije.

Izvor: Al Jazeera