BlackBerry najavio nova otpuštanja

BlackBerry će se u narednim mjesecima bazirati na revidiranje poslovanja (EPA)
BlackBerry će se u narednim mjesecima bazirati na revidiranje poslovanja (EPA)

Kanadska kompanija BlackBerry je najavila otpuštanje određenog broja radnika kako bi prevazišla finansijsku krizu, javlja agencija Anadolija.

Kompanija je saopćila kako će otpuštanja radnika biti u svim sektorima, ali nije precizirano koliko će ih ostati bez posla.

BlackBerry je najavio da će se u narednim mjesecima bazirati na revidiranje poslovanja i više pažnje posvetiti prodaji i marketingu. Također je najavljeno sklapanje strateških partnerstava sa drugim kompanijama i usmjeravanje poslovanja ka sektorima koji bilježe veći napredak.

Ova kanadska kompanija u svijetu upošljava blizu 7000 radnika, a najveći dio poslovanja baziran je u njenom sjedištu u gradu Waterloo. Zbog finansijske krize u posljednje vrijeme je već otpušteno više od 1000 radnika.

Nova poslovna strategija

Direktor kompanije John Chen je u augustu prošle godine izjavio da je došao kraj trogodišnjem procesu otpuštanja radnika. Najavio je da će firma, osim proizvodnje telefonskih uređaja, početi izrađivati i programe za sigurnosne potrebe drugih kompanija i javnih institucija.

BlackBerry je već obavio nekoliko strateških kupovina prošle godine, također sa ciljem nuđenja više usluga sa dodatnom vrijednošću.

Ona je u julu kupila Secusmart, njemačku firmu specijaliziranu za kriptiranje podataka, a u septembru Movirtu, mladu britansku kompaniju, proizvođača softvera koji omogućuje instalaciju dva broja telefona na istom kombiniranom uređaju sa jednom SIM karticom.

Izvor: Agencije


Povezane

Kanadska smartfon kompanija BlackBerry, predstavila je novi model ekskluzivno napravljen za Indonezijsko tržište. Pojedini analitičari vide ovaj potez kao posljednju priliku da kompanija ponovno postane značajan igrač na ovom tržištu.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO