SAD: Aviokompanije se žale na trgovinski rat

Izvršni direktori tri najveća američka avioprevoznika zatražili su od svoje Vlade da im pomogne u onom što oni nazivaju trgovinskim ratom.

Smatraju da je globalni dogovor o otvorenom nebu njihovim konkurentima iz zaljevskih zemalja dao nepravednu prednost.

U pozadini Capitol Hilla, avioni svih veličina tri ključna avioprevoznika Sjedinjenih Američkih Država slijeću i polijeću stotine puta dnevno.

Mnogi od njih prevoze one iste Vladine službenike od kojih traže da ne gledaju po strani i uključe se u ono što nazivaju globalnim ratom velikih avioprevoznika.

Direktor United Airlinesa, Jeff Smisek je rekao: “Ovo nije protekcionizam. Ovdje je riječ o provođenju zakona o poslovanju. O onome za šta se Amerika zalaže, a to je fer konkurencija, bez ilegalne pomoći sa strane”.

Delta, American i United Airlines tvrde da su ih napale tri kompanije iz arapskih zemalja.

Za razliku od slobodnog tržišta u Americi, Emirates, Etihad i Qatar Airways u državnom su vlasništvu i njihovi izvršni direktori, navodno, primaju milijarde dolara pomoći od tih istih vlada za dalje širenje.

Od kada je Dogovor o otvorenom nebu ispregovaran prije 15 godina, avioprevoznici iza Zaljeva, svoje kapacitete u sjedištima prema Sjedinjenim Američkim Državama povećali su za nevjerovatnih 1.5000 posto.

Dnevna uzlijetanja su uvećana za 32 posto.

Žalbe Amerikanaca

Američki prevoznici se sada žale da je prisustvo njihovih, stranih konkurenata preplavilo domaće tržište i polako uništava domaće kompanije.

Međutim, izvršni direktor Qatar Airwaysa je u odgovoru na ove kritike poručio američkim kolegama da je krivica isključivo njihova.

Poziva se na istraživanja prema kojima su američki avioprevoznici , kada je riječ o nivou usluge, konstantno iza onih iz Zaljeva.

“Putnicima pružamo besprijekornu uslugu. I insistiramo na izuzetno visokim standardima. Kod nas dobijaju iskustvo u letu kakvo ne mogu dobiti nigdje drugo”, poručio je Akbar Al Baker iz Qatar Airwaysa.

Međutim, američki prevoznici i dalje lobiraju kod svoje Vlade da zabrani letove ovim kompanijama, dok se ne postigne novi, i kako navode, pravičniji dogovor.

Ali i oni imaju interese.

Zaljevski prevoznici potiču iz zemalja koje američka Vlada smatra ključnim saveznicima na turbulentnom Bliskom istoku. I za razliku od američkih, zaljevski avioprevoznici su trenutno top kupci američkih aviona.

Charlie Leocha iz Udruženja za zaštitu korisnika aviosaobraćaja je rekao: “Sramotno je čuti trojicu direktora kako se žale na konkurenciju. Jedina istina je da se ekonomska moć preselila na južnu Aziju, a američki avioprevoznici pokušavaju to pratiti”.

U onome što polako postaje žestoka borba za mjesto među oblacima.

Izvor: Al Jazeera