Promocija regije na Sarajevo Business Forumu

 

 

U Bosni i Hercegovini imamo novu pozitivnu atmosferu, imamo vjetar u leđa od Evropske unije (EU) i ići ćemo snažno ka reformama, poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović novinarima na 6. Međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF), koja je počela danas u Sarajevu.

Podsjetio je na slogan ovogodišnjeg SBF-a “Jedna regija, jedna ekonomija”, kao i na to da je na Forumu prisutan i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, što, prema Izetbegovićevim riječima, daje posebnu potvrdu ovom sloganu, javlja agencija Anadolija.

“Čuli smo od njega ohrabrujuće riječi. Radit ćemo na tome da se ovo što smo danas zacrtali zaista i desi. Da zajednički radimo, da se razvija infrastruktura, industrija, poljoprivreda, da jedni drugima pomognemo, da takvi zajednički idemo ka EU i evropskom tržištu”, kazao je Izetbegović

‘Pristalice i napadači’

Uvijek će postojati veliki broj onih koji će podržavati tezu “jedne regije, jedne ekonomije”, istakao je u obraćanju bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. S druge strane, dodao je, bit će uvijek onih koji će agresivno napadati takvu tezu.

Uručeni Medaljoni Grada Sarajeva

Pojedinim učesnicima SBF-a koji dolaze iz udaljenih zemalja uručeni su i Medaljoni Grada Sarajeva.

Medaljoni Grada Sarajeva uručeni su, između ostalih, predsjedniku grupe Islamske razvojne banke Ahmadu Mohamedu Aliju, Ibrahimu Caglaru, predsjedniku Trgovinske komore Istanbula, zamjeniku premijera Republike Turske Aliju Babacanu, predsjedniku Islamske privredne i industrijske komore šeiku Salehu Kamelu, Rifatu Hisarcikliogluu, predsjedniku TOBB-a, predsjedniku i članu Upravnog odbora “National International Holding Company” iz Kuvajta Abdulwahabu Alwazzanu, predsjedniku Azijsko-arapske privredne komore Krishni Kumaru.

“Ono o čemu trebamo govoriti jeste usklađeno djelovanje naših privreda. Samo zajedno možemo svijetu ponuditi nešto što ga može zanimati, a da pri tome i zaradimo. Postavljam pitanje šta je prepreka takvom razvoju. Sadašnji primat politike nad ekonomijom, to je odgovor. Kako obrnuti tezu? To probijanje primata politike postići ćemo zajedništvom u dijelovima regije u kojima se mogu ostvariti poslovni uspjesi”, kazao je Mesić, dodajući kako još postoje brojni problemi sa kojima se susreću zemlje regije.

Zamjenik premijera Turske Ali Babacan kazao je na otvaranju SBF-a da bi se snažnijim odnosima u Jugoistočnoj Evropi, kao i uklanjanjem prepreka za investicije, moglo govoriti o istinskom prosperitetu regije.

“SBF je jedna od zaista prominentnih platformi za razmjenu iskustava u Jugoistočnoj Evropi. Moto foruma ‘Jedna regija, jedna ekonomija’ je važan za ekonomski prosperitet. Vrlo je važno regiji imati slobodno kretanje ljudi, roba i kapitala. Kada pogledamo regiju vidimo da imamo dosta rascjepkanu ekonomiju. Kada ujedinimo regiju kako ne bi bilo prepreka za investicije, onda ćemo moći govoriti o prosperitetu regije. Regija koji ima granice gubi svoj smisao i vrlo je važno da radimo na njenoj zajedničkoj izgradnji, da radimo zajedno za njen prosperitet. Kako to postići? Kroz mir i stabilnost. Bilo gdje u svijetu politička stabilnost je temelj ekonomskog progresa”, rekao je Babacan.

Vučić: Unapređenje saradnje

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakao je u svom obraćanju nekoliko karakteristika i bitnih prednosti koje ima BiH.

“To su dobar geostrateški položaj, kvalitetni prirodni resursi, educirana radna snaga, razvijen bankarski sektor, stabilan kurs, mogućnost razvoja poduzetništva kroz mala i srednja preduzeća, razvojni, atraktivni projekti u sektoru energetike, šumarska, drvne i metalne industrije, vrlo ozbiljni poljoprivredni kapaciteti i veliki potencijali u sektoru turizma”, poručio je Zvizdić.

Prijedlog Srbije je uvijek bio da treba stvarati jedno povoljno poslovno okruženje za sve ljude u zemljama regije, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se na otvorenju SBF-a.

Govoreći o dolasku u Sarajevo, premijer Srbije je rekao kako se u Sarajevu “uvijek dobro osjeća”.

“Prihvatamo ovaj slogan današnjeg foruma ‘Jedan region, jedna ekonomija’. Imamo trgovinsku razmjenu od skoro 30 odsto u zemljama regiona i možemo to unaprediti, ali moram reći da je za to neophodan i neki vid političkog preduslova. To je laka stvar za postići. Ovde stojim pred vama kao ponosni Srbin i kao obični građanin Srbije, koji ima neke veze sa Vladom i koji će uvek učiniti sve što može kako bi unapredio saradnju sa BiH. To je moj predlog: da vaše vođe vode dijaloge između bosanskog i srpskog naroda, kako bi se stvorilo povoljno okruženje”, kazao je Vučić.

Govoreći o regiji kazao je kako samo ujedinjeno tržište može privući više investitora iz zemalja širom svijeta. Kada je riječ o tome, Vučić je dodao kako se “ne bi trebalo pustiti drugima da se brinu o nama”, već da “sami moramo preuzeti odgovornost”.

“Ja sam ovdje zato što smatram da mi moramo govoriti jedni sa drugima. Neophodno je da preuzmemo odgovornost, a ne da pustimo druge da se brinu za nas, to je naš posao. Spremni smo govoriti o svim teškim temama sa Bošnjacima, spremni smo otvoriti te teme i zatvoriti ih. Moramo razmišljati o zajedničkoj budućnosti naših zemalja. To je fer ponuda, jer moramo živjeti zajedno”, zaključio je Vučić.

‘Zajedno do uspjeha’

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić je u obraćanju na otvorenju SBF-a izjavio da cijela regija zajedno može postići mnogo veći napredak i uspjehe, javlja agencija Anadolija.

“Jako sam ponosan što imamo ovako veliki broj zvaničnika na visokom nivou iz različitih zemalja. Posebno mi je drago što je na Forumu prisutan premijer Srbije Aleksandar Vučić i što imamo prisustvo Srbije na ovom nivou, što BiH i Srbija žele da ovu regiju promoviraju kao jednu regiju”, rekao je Ivanić.

Istakao je da regija zajedničkim djelovanjem može lakše privući pažnju stranih investitora.

“Svi smo mi relativno male i ne tako primamljive zemlje za ulagače. Samo zajedno možemo privući pažnju ovoj regiji i možemo biti atraktivni za ulagače. Cijela regija posebno može ponuditi raznolikost turističkih potencijala. Regija ima dovoljno stručnosti da bi iskoristili naše potencijale. Ekonomski razvoj je najbitnija tema za cjeloživotno učenje i zbog toga možemo imati mnogo bolje privrede”, rekao je Ivanić.

Stotine gostiju

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank Internationala (BBI), poželio je dobrodošlicu gostima i istakao da ove godine imaju gotovo 900 registriranih gostiju i blizu 300 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta.

“SBF je puno toga postigao u posljednjih nekoliko godina. Mi smo omogućili platforme kako bi se ljudi licem u lice mogli umrežavati”, kazao je Bukvić i dodao da su promovirali Sarajevo i BiH kao regionalno mjesto poslovnog sastajanja.

“Učinili smo da Sarajevo bude most koji služi kao poveznica drugim zemljama regije”, dodao je Bukvić.

On je naglasio kako “ova regija mora sarađivati”.

Bivši član Predsjedništva BiH i jedan od osnivača Sarajevo Business Foruma Haris Silajdžić kazao je da regionalnoj saradnji treba dati šansu.

“Nemam sumnju da će ta sinergija energija biti privlačna da naš region bude privlačan stranim partnerima. Istraživanja i inovacije su nešto što je potrebno ovom regionu. Kada kažem istraživanje, mislim i na naučna istraživanja. Bez naučnih istraživanja i inovacija mi ćemo uvijek zaostajati”, kazao je Silajdžić.

‘Briljantni umovi’

Istakao je da BiH ima briljantne umove, koji su ostali neiskorišten resurs, ne samo u BiH nego i u regiji.

Predsjednik grupe Islamske razvojne banke Ahmad Mohamed Ali kazao je da je sinergija, uz sve komponente koje posjeduje BiH, nekada bila san osnivača SBF-a, koji se danas polako ostvaruje.

“Moram reći da san koji su sanjali osnivači ovog Foruma postaje stvarnost. Forum postaje postepeno i polako jedan od najvažnijih ekonomskih događaja u regiji. Činjenica je da imamo realizacije. Partneri Foruma se povećavaju i, naravno, sponzorstvo dolazi sa visokog nivoa zemalja regije”, poručio je Ali.

Istakao je kako je bitno da cijela regija Jugoistočne Evrope djeluje zajedno. Mišljenja je da u regiji postoji vrlo razvijen industrijski sektor. Podvukao je i važnost velikog interesiranja Vlade Turske za ovo područje, što pokazuje njihovo prisustvo na Forumu.

Prema njegovim riječima, od 2010. godine “ovdje, u ovoj zgradi, dijele vizije kako da promijene imidž ove zemlje”. Dodao je da BiH predstavlja centar regije.

Organizatori su ranije naveli da će ovogodišnji Sarajevo Business Forum staviti u fokus cijelu regiju, promovirajući viziju regije kao evropskog centra za proizvodnju zdrave hrane, centra informacijskih tehnologija, edukacije za strane studente, te razvoja turizma.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić će biti jedan od glavnih govornika prvog dana foruma.

U uvodnom dijelu će se, kako se očekuje, obratiti i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, zamjenik premijera Turske za ekonomiju Ali Babacan, te predsjednik Islamske privredne i trgovačke komore, šeik Saleh Kamel.

Govori i sastanci

Istog dana na panelu “Jedan region, jedna ekonomija” govorit će generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija, ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, zvaničnici Slovenije, Hrvatske i drugi.

Premijer Srbije će, pored obraćanja na forumu, imati sastanke sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a potom i sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Tokom radne posjete Vučić će razgovarati i sa predsjednikom Islamske razvojne banke Ahmedom Mohamedom Alijem, predsjedavajućim Islamske komore trgovine i industrije, šeikom Salehom Kamelom, te Alijem Babacanom, zamjenikom predsjednika Vlade Turske.

Na Forumu će, osim spomenutih, govoriti i predsjednik i član Upravnog odbora “National International Holding Company” iz Kuvajta Abdulwahab Alwazzan, predsjednik Bushnak grupe iz Saudijske Arabije Adil Bushnak i predsjednik Azijsko-arapske privredne komore Krishna Kumar.

Fokus na regiju

Organizatori navode da će ovogodišnji Sarajevo Business Forum staviti u fokus cijelu regiju, promovirajući viziju regije kao evropskog centra za proizvodnju zdrave hrane, centra informacijskih tehnologija, edukacije za strane studente, te razvoja turizma.

Prvog dana SBF-a razgovarat će se o potencijalima regije i mogućnostima ujedinjavanja tržišta, te zajedničkom nastupu prema trećim zemljama. Drugog dana Forum će se održati u konferencijskoj sali hotela Terme na Ilidži.

Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti poljoprivrede, turizma, edukacije, poduzetništva i informacijskih tehnologija pokušat će naći zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi.

Paralelno sa održavanjem panela bit će upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih i kompanija iz regije sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Kako navode organizatori, u okviru Sarajevo Business Foruma će, kao i prethodnih godina, biti upriličen poseban “Ladies program”.

Izvor: Al Jazeera i Agencije