Sve manje vremena za pomoć Grčkoj

Nastavljaju se pregovori ministara finansija eurozone sa grčkim predstavnicima.

Iako je jučer rečeno da je Vlada iz Atine ostvarila određeni napredak, isplata preostale tranše kredita Grčkoj, u vrijednosti 7,2 milijarde eura, i dalje je blokirana.

U Atini se održavaju protesti upozorenja za ono što bi moglo uslijediti ukoliko Vlada podlegne pritisku međunarodnih kreditora i odluči uvesti nove mjere štednje, kako bi dobili prijeko potrebnu finansijsku pomoć.

U Briselu, razgovori zemalja članica eurozone, te predstavnika Evropske centralne banke i MMF-a, idu u smjeru oslobađanja više od sedam milijardi eura dodatne finansijske pomoći Grčkoj.

Prevladava skepticizam

Sve zavisi od ekonomskog plana koji predstavlja Atina. Za sada skepticizam, očigledno, prevladava.

“Razgovaramo detaljnije o problemima. Ali, potrebno je još vremena kako bi se prevazišle ključne razlike. Zajednički interes je da se dogovor postigne u što kraćem roku. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti prije nego što Grčka ostane bez novca”, ističe Jeroen Dijsselbloem, predsjednik Eurogrupe.

Jedino šta se sa sigurnošću zna, jeste da je Brisel Grčku stavio na čekanje. A sa novim milijardama koje dolaze na naplatu, vrijeme je luksuz koji Atina sebi ne može priuštiti.

Nema plana B

“Bit ću do kraja iskren s vama. Likvidnost je pitanje koje moramo hitno rješavati. To svi znaju. Nema potrebe da okolišamo i pravimo se da nije tako”, kazao je Yanis Varoufakis, ministar finansija Grčke.

Vlada u Atini insistira da neće odstupiti od reformi tržišta rada i penzionog sistema. Drugim riječima, plate i penzije neće se smanjivati. Nema plana B.

To je predizborno obećanje koje je Syrizu i postavilo na vlast. Ali poštivanje tog obećanja, moglo bi skupo koštati Grčku, koja je svakako na pragu bankrota.

Šta se nalazi sa druge strane bankrota, za sada je nepoznanica, kako Grcima, tako i ostatku Evrope.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nova runda pregovora očekuje Grčku u ponedjeljak, kada se sastaju ministri finansija eurozone.Na kocki za Atinu nalazi se puštanje nove tranše finansijske pomoći u iznosu 7 milijardi 200 miliona eura. Pomoć je grčkoj itekako potrebna, jer je tekući mjesec jedan od “najskupljih” za tu zemlju. Međutim, naspram dugoročnih obaveza Tsiprasove vlade, nova finansijska pomoć neće […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO