Sertić: Sastanak sa MMF-om na momente incidentan

Sastanak sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kod premijera Srbije Aleksandra Vučića je bio veoma težak, na momente čak incidentan, ocijenio je ministar privrede Željko Sertić.

MMF danas završava prvu reviziju aranžmana sa Srbijom, vrijednog 1,2 milijarde eura.

U posljednjih 10 dana misija iz Washingtona provjeravala je ispunjava li Srbija sve na šta se obavezala kada je ugovorila takozvani “finansijski aranžman iz predostrožnosti”.

Vučić je, nakon razgovora sa misijom MMF-a, izjavio da za Srbiju očekuje visoku ocjenu, kako je naveo, za trud, rad, posvećenost i rezultate.

MMF svaka tri mjeseca vrši revizije aranžmana, poslije čega nastavlja ili prekida program sa zemljom. Srbiji je ovaj aranžman važan za osiguravanje finansijske stabilnosti.

Vučić tražio kompromis

Ministar privrede kaže da pregovori sa MMF-om nisu jednostavni, naročito sada na kraju prve revizije.

„Današnji sastanak je bio veoma težak na momente, čak i incidentan, jer je premijer obrazlagao naše stavove da u određenim stvarima prosto mora da bude dogovora nekih kompromisa. Borili smo se za svaki procenat, za svaki dan dogovora, i oko preduzeća i oko povećanja struje, i objašnjavali šta to može da uzrokuje sve ovde u Srbiji, međutim predstavnici MMF-a imaju veoma tvrd stav po tom pitanju“, kazao je Sertić.

Naveo je da dogovor oko toga da li će cijene biti povećane, kao i o povećanju plata i penzija, još nije postignut, ali da vjeruje da će to biti učinjeno tokom dana i istakao da o određenim stvarima mora da bude postignut dogovor s obzirom na to „da predstavnici MMF-a imaju tvrde stavove“.

Spora privatizacija

Naveo je da je od MMF-a traženo da Srbija dobije razumne rokove kada je riječ o odlaganju roka za godinu dana za 16-17 preduzeća, kojima ističe rok zaštite od naplate potraživanja povjerilaca.

„Generalna ocjena je da MMF smatra da proces privatizacije ide sporije nego što se očekivalo. Očekivanja su bila da će veći broj kompanija naći strateškog partnera, odnosno da će već biti privatizovano.“

Dodao je da se u državnim preduzećima svašta radilo u prethodnom periodu, da se nisu provodile reforme, pojedine firme nisu ni radile, i da ih sada po strogom zakonu treba za kratko vrijeme transformisati ili privatizovati.

„Ne možete rešiti pitanje 500 preduzeća u nekoliko meseci, jer je to nemoguć posao. Nema odustajanja od privatizacije, ipak, niti pomeranja rokova u tom procesu, već ćemo imati samo manji dio preduzeća koja će dobiti do godinu dana zaštitu, ali po preciznim i jasnim planovima“, naglasio je ministar.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO