Peta konferencija Microsoft Network u BiH

Peta IT konferencija Microsoft Network održava se u bosanskohercegovačkom primorskom gradu Neumu. Za ovu konferenciju organizator tvrdi da je, sa 650 učesnika, najveća godišnja konferencija ovog tipa u Bosni i Hecegovini.

Microsoft Network konferencija učesnicima, kroz šest tematskih cjelina, nudi predavanja vezana za razvoj, infrastrukturu i poslovnu upotrebu tehnoloških rješenja, među kojima se najviše ističe upotreba Cloud tehnologije.

Kompanijama, dakle, više nisu neophodni server računari kako bi razvijali informatički segment svog poslovanja, već sve podatke mogu, preko interneta, spašavati na vanjske servere, koji se popularno zovu „Oblak“.

Razmjena rješenja

Ova konferencija je prilika da bh. kompanije međusobno razmijene rješenja različitih problema, što je direktor Microsofta BiH Omar Krivošija istakao kao posebno važan segment konferencije, jer se na taj način jača kompletan IT sektor te države.

„Kroz šest smjerova, sa blizu 70 predavanja, učesnici će imati priliku da čuju o Microsoftovim novitetima, partnerskim rješenjima i rješenjima koja su implementirali naši korisnici, a to nam je najbitnije. Taj korisnički dio koji govori o tome na koji način su oni riješili svoje probleme. Mislim da će imati daleko bolji i korisniji efekat i na sve ostale“, kaže Krivošija.

Globalni trend u svijetu, pa tako i u BiH jeste Cloud (Oblak) tehnologija, koja je napravila pravu malu revoluciju u načinu poslovanja današnjih kompanija, iz Neuma javlja novinar Al Jazeere Emir Nuhanović.

„Ključna karakteristika Clouda je da je to prostor na kojem se mogu pohranjivati različiti podaci ili programi. A taj prostor ne nalazi se negdje u oblacima ili bespućima interneta. On je itekako stvaran“, dodao je.

Jačanje bh. ekonomije

Podaci se spašavaju u više od milion servera, računara sa velikim memorijskim kapacitetom koji se nalaze u blizu 100 posebno izgrađenih objekata zvanih – Data centri u 40 država širom svijeta.

„Cloud je prije svega benefit za bilo koju kompaniju koja ima ili nema dovoljno resursa odnosno budžeta da ulaže u lokalne IT  resurse, a potrebni su joj IT servisi da bi mogla normalno da radi svoj posao. Na taj način, ona praktično može da iznajmi sve ono što bi inače instalirala lokalno i da pritom uloži mnogo manje novca nego kada bi svu tu infrastrukturu kupovala lokalno“, objašnjava direktor Logosofta BiH Damir Dizdarević.

Adis Jugo, iz Deroso Solutionsa,  jedan je od predavača na ovogodišnjoj konferenciji. Kroz dugogodišnje radno iskustvo tvrdi da je doživio tri ere u informatici. Prva je modernizacija računara, što je vezano za same dimenzije i brzinu rada kompjutera. Druga – razvoj interneta, i treća era – povezanost.

„Poenta treće ere je da nam omogućava uvezanost svih uređaja, na svim platformama u svim dijelovima svijeta“, kazao je.

Upravo takva povezanost informatičarima daje mogućnost da poslove za tržišta zapadnih zemalja obavljaju iz BiH. Na taj način, jača se domaća ekonomija, privlače se nove investicije i stvaraju radna mjesta za mlađe generacije, koje sve češće posao traže van granica BiH.

Izvor: Al Jazeera