Ekonomija Španije na putu oporavka

Španska privreda je na putu oporavka. Premijer Mariano Rajoy, prognozira kako će ekonomija porasti gotovo tri posto ove godine, što je povećanje od jedan posto u odnosu na ranija očekivanja Vlade.

Uporedo s tim, stigli su ohrabrujući rezultati u poslovanju domaćeg kreditora Bankie, koga je Vlada spasila od bankrota.

Pošto je dugo  bila simbol španskih ekonomskih problema, čini se da se u preokretu poslovanja Bankie ogledaju i rezultati šire ekonomije. Nacionalizirana banka nadmašila je očekivanja, ostvarivši u prvom kvartalu profit od 12,8 posto.

Budući da su još dva velika kreditora, Kaisabank i Sabadel poslovala dobro – to je jasan znak oporavka finansijskog tržišta.

Ovaj oporavak ima zajedničkog imenitelja – prihodi banaka se stabiliziraju, dok obim loših kredita pada. A to su, uoči izbora, veoma dobre vijesti za Vladu.

„Ove će godine španska ekonomija porasti 2,9 posto, a i naredne će stopa ostati na istom nivou. Španija je, među velikim ekonomijama, najbrže rastuća u eurozoni, znatno iznad prosjeka. Ko bi u to povjerovao prije dvije godine?“, kaže Rajoy.

On se nada da će na krilima ekonomskog oporavka osvojiti drugi mandat, ali su izbori ocijenjeni najneizvjesnijim u posljednjih 30 godina.

Uspon novih partija razdrmao je politički poredak slično kao u Grčkoj.

Rast potrošnje

A Rajoy je svjestan da se grčki zemljotres još osjeća širom eurozone.

„U potpunosti sam uvjeren da je najbolja stvar za Grke, Europljane, Špance, za sve, da Grčka nastavi slijediti postojeći put, da ispuni svoje obaveze“, kazao je šef Vlade Španije.

U prilog ekonomskom oporavku ide rast domaće potrošnje uz niske cijene nafte i program kupovine državnih obveznica Europske centralne banke. U njegovu održivost uvjereno je i sve više investitora.

„Poboljšanje trenda u španskoj građevinskoj industriji moglo bi biti varljivo, ali trenutno smo malo optimističniji u vezi sa Španijom nego do sada“, istakao je ekonomista Charles Stanley.

Četvrta najveća ekonomija eurozone i dalje ima mnogo problema. Svaki četvrti Španac je nezaposlen, plate su smanjene, a nejednakost je u porastu. No, predizborne ankete ukazuju na premoć opozicije, pa sve to možda neće više biti Rajoyev problem.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO