Grčka nekoliko sedmica od bankrota

Prošlo je pet godina otkad je Grčka najavila da će joj biti potrebna podrška Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u obliku finansijskog paketa pomoći kako bi izbjegla bankrot.

Međutim, nakon pet godina, milijardi eura i bezbrojnih budžetskih rezova i mjera štednje, grčka ekonomija je na samo nekoliko sedmica od bankrota.

Pet dugih godina rigoroznih mjera štednje ispraznilo je džepove mnogih Grka. Jedan od pet sada živi ispod granice siromaštva, a svaki četvrti stanovnik ove evropske države je nezaposlen.

Iz Vlade tvrde kako imaju novac za plate u javnom sektoru samo do juna te kako rade na kreiranju plana reformi, koji će udovoljiti zahtjevima evropskih kreditora.

Reformiranje ekonomije

No, Evropa traži da Grci ubrzaju tempo. Međutim, jedno je sigurno – Grci su povukli liniju. Pet godina je prošlo u pokušajima da se ekonomija reformira, ali bez uspjeha.

„Ne živimo dobro. Daleko od dobrog. I nemoćni smo bilo šta promijeniti. Oni koji su na vlasti moraju pronaći rješenje za grčki narod“, govori Atinjanin Dafni Georgiopoulou.

Penzioner Sotiris Prentzas navodi kako je situacija teška, a odgovornost na svima.

„Svi su krivi, i građani, i naša vlada, i ostatak Europe“, dodaje.

Dva paketa pomoći

Mnogi vjeruju da su Grci trebali napustiti eurozonu prije pet godina.

„Kada sagledamo proces u cijelosti, mislim da je eurozona imala drugačiji stav prije pet godina. Tada su vjerovali kako je važno da zadrže Grčku u eurozoni, bez obzira na cijenu“, kaže ekonomski analitičar Jeremy Stretch.

Politička nesigurnost širom Evrope, naslijeđe je koje je ostalo poslije pet godina dužničke krize. U tom razdoblju Grčka je dobila dva paketa pomoći od EU-a i MMF-a u vrijednosti 240 milijardi eura.

Kada se u obzir uzme i pad vrijednosti eura, pad ekonomskih aktivnosti širom eurozone te rast nezaposlenosti u mnogim njenim članicama, sve ukazuje na to da proteklih pet godina nisu išle u korist niti Grčkoj, niti njenim partnerima.

Izvor: Al Jazeera i agencije