Slovenija: Štitit ćemo svoje more

Slovenske ekološke nevladine udruge do sada su za peticiju protiv novih bušotina na Jadranu skupile gotovo 11.000 potpisa (Pixsell)
Slovenske ekološke nevladine udruge do sada su za peticiju protiv novih bušotina na Jadranu skupile gotovo 11.000 potpisa (Pixsell)

Slovenska ministrica za okoliš Irena Majcen rekla je da postoji mogućnost da Slovenija uskrati odobrenje za sporne energetske projekte susjednih država ako se ocijeni da oni imaju negativan utjecaj na Sloveniju te da se to odnosi i na crpljenje nafte i plina u Jadranu, te projektiranu gradnju LNG terminala Zaule blizu Trsta.

“Iako su nas susjedne države dužne obavijestiti o prekograničnim utjecajima tih projekata, to nisu učinile, što govori da nas ne smatraju jednako vrijednim partnerima kad se radi o njihovim investicijama na moru”, kazala je Majcen, odgovarajući na pitanja slušatelja Slovenske televizije, u chat-diskusiji na internetu.

Dodala je da namjerava štititi slovensko more pred opasnošću da ga zadese posljedice mogućih ekoloških incidenata, kakvi se mogu dogoditi prilikom crpljenja nafte s platformi u moru jer bi onečišćenje moglo doći do slovenskog teritorijalnog mora.

Protivljenje ekoloških udruga

Ako bi se investicije Hrvatske i Italije nastavile bez suglasnosti Slovenije, postoji mogućnost da Slovenija to prijavi Europskoj uniji, navela je Majcen, kako prenosi Hina.

Hrvatska je na traženje Slovenije u Ljubljanu dostavila studiju o projektu korištenja ugljikovodika u Jadranu, o čemu se u Sloveniji upravo završava pokrenuta javna rasprava, ali nevladine ekološke udruge u toj zemlji smatraju da studija minimizira potencijalne ekološke opasnosti ako se u Jadranu postave nove platforme za bušenje i nalaženje nafte i plina.

Slovenske ekološke nevladine udruge do sada su za peticiju protiv novih bušotina na Jadranu pod motom ” SOS za Jadran – Spasimo zajedničko more” skupile skoro 11.000 potpisa.

Izvor: Agencije


Povezane

Dozvolu za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa na deset polja u hrvatskom Jadranu dobilo je pet kompanija. Tako je odlučila Vlada na zatvorenom dijelu sjednice, pa se nije saznalo koja je kompanija izgubila priliku za taj posao, budući da se na konkurs javilo šest kompanija. Vlada očekuje velike investicije u sljedećih pet godina, koliko […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO