Vlada Hrvatske povećala akcize na gorivo i duhan

Vlada Hrvatske je u četvrtak povećala akcize na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa (tri eurocenta) po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode, te donijela odluku o odustajanju od monetizacije javnog duga hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka Zagreb putem koncesije.

Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac kaže kako će povećanje akciza na gorivo povećati prihod državnog budžeta na godišnjem nivou za 450 miliona kuna (skoro 60 miliona eura), a do kraja ove godine za 280 miliona kuna (nešto više od 37 miliona eura).

Tako se ukupni prihod budžeta od akciza na energente u ovoj godini procjenjuje na 7,4 milijarde kuna (skoro milijardu eura).

Vlada Hrvatske je danas povisila i akcize na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, a uredbom koju je prihvatila povećava se specifična akciza s 210 na 230 kuna (27,85 na 30,50 eura) za 1.000 komada cigareta, te podizanje proporcionalne akcize sa 37 na 38 posto od maloprodajne cijene.

Dostići nivo u EU

Također se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete za 49,50 kuna (6,56 eura), odnosno sa sadašnjih 598,50 kuna (79,36 eura) za 1.000 komada cigareta na 648 kuna (85.93 eura).

Vlada Hrvatske je povećala i akcize na sitno rezani duhan i to na 550 kuna (72,93 eura) po kilogramu (do sada 520 kuna, odnosno 68,95 eura) te na ostali duhan za pušenje na 500 kuna (66,30 eura) po kilogramu (do sada 450 kuna, tj. 59,67 eura).

S takvim povećanjem akciza na cigarete i duhan prihodi budžeta na godišnjem bi se nivou povećali za oko 150 miliona kuna (19.89 miliona eura), procjena je resornog ministarstva.

Ministar Lalovac kaže da će Hrvatska u godinama koje slijede morati dodatno povećati duhanske akcize kako bi dostigla njihov nivo u EU. Prema njegovim riječima, povećanje trošarine podići će cijenu kutije cigareta između 60 i 90 lipa, odnosno osam i 12 eurocenti.

Vlada povećanje akciza tumači obvezama iz procedure prekomjernog manjka, a povećanje akciza na cigarete i daljnjom prilagodbom onima u Evropskoj uniji.

Monetizacija javnog duga

Vlada je donijela i odluku o odustajanju od monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) putem koncesije.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić, kaže kako se odluka donosi jer postoji mogućnost da se na referendumu odbaci monetizacija putem koncesije.

Odustajanje od koncesioniranja dolazi nakon pritiska javnosti i inicijative za raspisivanje referenduma protiv monetizacije putem koncesije, tokom koje je skupljen dovoljan broj potpisa za referendum.

Već ranije su Vladini zvaničnici najavili da će dugove HAC-a i ARZ-a pokušati smanjiti drugim modelom, odnosno javnom ponudom dionica tvrtke HAC-ONC.

„Nastavljamo s monetizacijom javnog duga, jer ako to ne napravimo, sljedeće godine HAC i ARZ imat će rupu od oko tri milijarde eura, koju ne može nitko refinancirati“, kazao je ministar uoči sjednice, te dodao kako Vlada mora naći neki model kojim bi bar polovinu toga iznosa prikupila na tržištu kapitala.

Izvor: Al Jazeera i agencije