Velika investicija na Kosovu: Potpisan ugovor o Ski centru Brezovica

Najavljeno je otvaranje gotovo 1000 radnih mjesta u samom turističkom centru (Anadolija)
Najavljeno je otvaranje gotovo 1000 radnih mjesta u samom turističkom centru (Anadolija)

Vlada Kosova potpisala je ugovor sa francusko-andorskim konzorcijem o davanju Ski centra Brezovica u koncesiju na 99 godina.

Koncesionar se obavezao na 409 miliona eura ulaganja u 17 godina, što bi postala najveća strana investicija nakon rata na Kosovu.

Najavljeno je otvaranje gotovo 1.000 radnih mjesta u samom turističkom centru.

Ski centar Brezovica nalazi se u opštini Štrpce na jugu Kosova, sa većinski srpskim stanovništvom, a svaki drugi radno sposobni stanovnik je nezaposlen.

Ekonomski razvoj

“Predviđeno je da 165 miliona eura bude uloženo tokom naredne tri  godine. Projekat će utjecati na ekonomski razvoj opštine Štrpce ali i cijelog Kosova. Očekujemo otvaranje četiri hiljade novih radnih mjesta. Ugovor će stupiti na snagu nakon šest mjeseci. U međuvremenu, obje strane moraju ispuniti svoje obaveze“ kazala je ministrica trgovine i industrije Kosova, Kimete Bajrami.

“Za 180 dana počinju građevinski radovi. Do tada se moramo finansijski pripremiti i vidjeti kako će ulaganje utjecati na okoliš i zajednicu. Ovo je veliki projekt za Kosovo i ponosni smo na to što smo izabrani da ga realizujemo.“, zaključio je predstavnik koncesionara Pascal Roux.

Prethodno je objavljeno da je, osim gradnje novih skijaških staza sa osvjetljenjem, modernih žičara i hotela, predviđena  gradnja akva-parka. To bi Šar planinu učinilo atraktivnom tokom cijele godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Skijaški centar Brezovica na Kosovu, koji je nekada privlačio veliki broj turista tokom zimske sezone, sada je u kolapsu. Vlasti u Prištini nekoliko su puta odgodile privatizaciju tog kompleksa zbog političkih problema. Ove godine Srbi i Albanci, koji u Brezovici skijaju zajedno, još ne znaju hoće li proraditi barem jedna žičara. Priča Avnija Ahmetaja.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO