Brisel: Hrvatska predstavila mjere za smanjenje deficita

Hrvatska je Evropskoj komisiji predstavila paket mjera za smanjenje deficita. U nacionalnom programu reformi, hrvatski predstavnici predočili su moguće dalje uštede kako ne bi došlo do uskraćivanja novca iz evropskih fondova.

Komesar Evropske komisije za ekonomske i finansijske poslove rekao je da Hrvatska napreduje u procesu fiskalne konsolidacije i planiranju reformi, ali da posao treba dovesti do kraja.

Da predložena rješenja ne bi bila ocjenjena nedovoljnim za smanjenje deficita, Evropska komisija je od Hrvatske zatražila dodatni fiskalni napor.

„Ima poslova koji se obavljaju na tehničkom nivou i postoji zajednička volja za napretkom kako bi se izbjegli bilo kakvi dodatni problemi, bilo u procedurama za prekomjerni deficit ili procedurama za makroekonomsku neravnotežu“, rekao je Pierre Moscovici, komesar za ekonomske i finansijske poslove.

Dodao je da je primjetan napredak u fiskalnoj konsolidaciji i definisanju plana strukturnih reformi, ali da nije još sve završeno.

„Treba da završimo nužne fiskalne napore, koji, kako procjenjujemo, čine četiri posto BDP-a, kao i strukturne reforme koje su neophodne kako se ne bi ušlo u procedure prekomjernog deficita, što je zajednički cilj.“

Preporuke za Hrvatsku u maju

Nakon sastanka u Briselu, potpredsjednik Vlade Hrvatske izrazio je zadovoljstvo predočenim planom i optimizam kada je riječ o nastavku procesa.

“Svaka ovakva situacija je teška s obzirom na dugogodišnju recesiju u Hrvatskoj, s obzirom na deflaciju koja dodatno otežava taj fiskalni okvir i fiskalnu konsolidaciju“, kazao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

„Sve su to procesi koji na neki način opterećuju nas u ovom trenutku. No mi moramo taj dio odraditi što zbog nas, što zbog ispunjavanja ovih kriterija kvalitetne i dobre suradnje sa Komisijom i mi ćemo to odraditi.“

Ako Evropska komisija ne bude zadovoljna reformama koje predlaže Zagreb, slijedi nametanje procedura i akcioni plan postupanja.

Nakon što Komisija analizira sve podatke, u maju će dati preporuke za tu zemlju.

Izvor: Al Jazeera