Bliži se kraj ekonomskog procvata Ekvadora

Nafta je godinama bila kičma ekonomije Ekvadora, no obzirom na njene niske cijene, ekonomski procvat te južnoameričke države bliži se kraju.

Pumpe na obalama Ekvadora rade non-stop kako bi iz velikih podzemnih bazena crpile ono što se decenijama smatra crnim zlatom i, odnedavno, kecom iz rukava predsjednika Rafaela Corree za njegove ekonomske i političke reforme.

No, pad cijena nafte, poremetio je sve vladine planove.

„Ovo je teška situacija za Ekvador. Vlada sada pokušava smanjiti pretjeranu javnu potrošnju. Zatim, traže način da smanje zaduživanje kod Kine, te da se više koncentriraju na stvaranje profita nego na stvaranje nafte“, smatra ekonomist Ramiro Crespo.

Masovna javna potrošnja ključ je popularnosti predsjednika Corree. Veliki projekti, poput gradnje autoputeva i novih aerodroma, znače posao desecima hiljada građana i novi priliv kapitala u finansijski sistem.

Moratorij na dug

Situacija se sada mijenja, i to ne samo zbog tržišta nafte. Državna valuta Ekvadora vezana je za američki dolar, čijim je jačanjem izvoz te države postao skuplji, odnosno manje konkurentan.

Kada je predsjednik Correa preuzeo kabinet prije sedam godina, objavio je moratorij na vanjski dug i ukinuo stabilizacijski fond koji je služio za sprečavanje velikih oscilacija u izvozu. Obzirom na trenutno niske cijene nafte, te odluke sada dolaze na naplatu.

„Niske cijene nafte znače da Vlada sada treba pronaći novi izvor finansiranja, budući da tradicionalni izvori, poput stabilizacijskog fonda, više ne postoje“, kaže Cesar Montufar, politički analitičar.

Ekvador sve više posuđuje novca od Kine, a uvode se i nove tarife na stotine proizvoda. Vlada je nedavno objavila još jednu mjeru – smanjuju se plaće malo i srednje plaćenim radnicima javnog sektora.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO