Eurozona pokazuje znakove oporavka

Lideri eurozone mogu odahnuti. Program kupovine državnih obveznica, koji je pokrenula Evropska centralna banka prošlog mjeseca, već daje rezultate.

Većina ekonomskih parametara ide u prilog oporavku monetarne unije, koja je ne tako davno bila žarište svjetske finansijske krize.

Toliko očekivane potvrde da su zemlje monetarne unije izbjegle najgori scenarij i da je finansijska kriza iza njih posljednjih mjeseci stižu sa svih strana, istražio je Jakov Avram, reporter Al Jazeere.

Tako je i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj u najnovijem izvještaju ustvrdila da privredni rast u eurozoni dobija na zamahu, dok u Kini usporava.

Ova organizacija, što je najvažnije, poručuje da su signali pozitivnog zaokreta u privrednom rastu, koji su registrirani kao privremeni u Italiji i Francuskoj u martu, sada potvrđeni.

Prognoze rasta

Ove države su ranije izazvale veliku zabrinutost u eurozoni, nakon što je privreda Italije u prošloj godini pala za 0,3 posto, a Francuska zabilježila slab rast od 0,4 posto.

Do kraja godine, prema prognozama Rima i Pariza, dvije ekonomije trebale bi porasti 0,7, odnosno 1 posto.

A ovi podaci idu naruku Evropskoj centralnoj banci, koja je nedavno lansirala program otkupa državnih obveznica, takozvanog kvantitativnog labavljenja, vrijedan više od hiljadu milijardi eura, s ciljem poticanja privrednog rasta i sprečavanja deflacije u eurozoni.

OECD-ov indeks je, istovremeno, ukazao na usporavanje rasta u Kini i Kanadi. To su značajne promjene na svjetskoj ekonomskoj sceni, jer je Kina u proteklim decenijama bila ključni pokretač globalnog rasta.

Trend je promijenjen u proteklih nekoliko godina, pa je kineska privreda 2014. završila rastom od 7,4 posto. To je najlošiji rezultat Pekinga od 1990. godine.

O tome da je euro ponovno sve cjenjenija valuta svjedoči i potez Vlade Meksika. Ta država postala je prva država u svijetu koja je prodala 100-godišnje obveznice denominirane u eurima.

Stoljetne obveznice vrijedne su milijardu i po eura, a kupcima je garantiran prinos od 4,2 posto.

Mnoge države i kompanije sve više koriste benefite pada troškova zaduživanja u Evropi. Samo u prva tri mjeseca ove godine emitirane su obveznice u ukupnoj vrijednosti od 20 milijardi eura.

Povoljan trend i u Grčkoj

Najnovije mjere Evropske centralne banke omogućile su Njemačkoj i Švicarskoj da prodaju državne obveznice po negativnim kamatnim stopama. To znači da investitori na kraju plaćaju za privilegiju kupovine tih vrijednosnih papira.

Povoljan trend osjetio se čak i u Grčkoj. Stopa nezaposlenosti je pala, a industrijska proizvodnja porasla najbržim tempom u posljednja tri mjeseca. Iako je pad stope bio skroman, riječ je o najnižem nivou nezaposlenosti u Grčkoj od 2012. godine.

A Makedonija bi pozavidjela i Grčkoj kada je riječ o tržištu rada. Ova država, uz Bosnu i Hercegovinu, prednjači u stopi nezaposlenosti među zemljama Zapadnog Balkana.

U obje države je broj nezaposlenih tokom prošle godine smanjen. Hrvatska i Crna Gora su na sredini ove ljestvice, a najnižu stopu nezaposlenosti je na kraju prošle godine imala Slovenija.

Ona je bila i ispod prosjeka Evropske unije, što je rezultat koji je, iz trenutne perspektive ostalih država regije, krajnje nedostižan.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Antikrizne mjere koje su u Srbiji uvedene prošle godine počele su, kako tvrde u Vladi, da daju rezultate.Prva tri mjeseca su neočekivano dobra, jer su prihodi visoki, a deficit nizak.U Međunarodnom monetarnom Fondu, koji kontroliše finansije Srbije, navode da je prerano za zaključke o izlasku te države iz krize.

Ne nazire se kraj političke krize u Makedoniji. Opozicija nastavlja da objavljuje prisluškivane razgovore za koje tvrdi da otkrivaju korupciju vlasti, od namještanja izbora, uticaja na sudske procese do hapšenja političkih protivnika. Vladajuća stranka premijera Gruevskog tvrdi, sve je montirano.   U ovu emisiju smo pozvali predstavnike vladajuće stranke VMRO-DPMNE  i ministarku policije Gordanu Jankulovsku, […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO