Grčka: Studenti i turisti tajni poreznici

Inspektori-honorarci prikupljali bi podatke koji bi imali pravnu težinu i na temelju kojih bi djelovali pravi inspektori (EPA)

Kritike da Grčka presporo provodi nove privredne reforme natjerala je ministra finansija Janisa Varufakisa da predloži angažman brojnih honorarnih tajnih inspektora: turisti, domaćice i studenti borili bi se protiv neplatiša poreza.

Varufakis je predložio zapošljavanje “velikoga broja neprofesionalnih inspektora… koji bi bili ozvučeni i opremljeni kamerom”.

Prijedlog je poslao Jeroenu Dijsselbloemu, čelniku Eurogrupe, skupine ministara finansija eurozone, a objavio ga na internetskoj stranici grčkoga lista Prototheme.

Prema Varufakisovim riječima, inspektori-honorarci prikupljali bi podatke koji bi imali pravnu težinu i na temelju kojih bi djelovali pravi inspektori.

‘Kultura plaćanja poreza’

“Već spoznaja da su hiljade ljudi s audio i video opremom angažirane da bace pogled u ime poreznika brzo će promijeniti ponašanje, diljem društva proširit će se osjećaj za pravdu i stvorit će novu kulturu plaćanja poreza”, napisao je Varufakis.

On je to pismo nazvao “ugovorom za oporavak i rast grčke ekonomije” i poslao ga uoči sastanka u ponedjeljak u Briselu, na kojem će Eurogrupa razmotriti stanje u Grčkoj.

U međuvremenu je međunarodna kreditna agencija Moody's saopćila da je Grčkoj smanjen nivo depozita u bankama u domaćoj i stranoj valuti sa Ba3 na Caa1.

“Pojačana neizvjesnost koja je pratila nedavne pregovore između grčke Vlade i kreditora imala je negativan utjecaj na povjerenje ulagača”, navela je agencija.

Najniži nivo u 10 godina

Dodala je da postoji i rizik od zamrzavanja depozita, koje bi provela grčka Vlada, ali i sličnih ograničenja kapitala.

“Rizik od Vladinog nametanja zamrzavanja depozita ili sličnih ograničenja kapitala kako bi se očuvala finansijska stabilnost nije nimalo manji od rizika koji predstavlja nemogućnost Vlade da otplaćuje vlastiti dug”, navodi se u saopćenju.

Moody’s je dodao da procjena o odlivu privatnog depozita od decembra prošle godine iznosi oko 25 milijardi eura.

“Depoziti privatnog sektora u grčkom bankarskom sistemu su sada na najnižem nivou u 10 godina”, navodi se u saopćenju Moody'sa.

Izvor: Agencije