Država stimulira zapošljavanje mladih Slovenaca

Svaki treći mladi Slovenac nema posao. Univerzitetska dioploma ne daje nikakve garancije. Prednost nad obrazovanjem gotovo pa uvijek ima iskustvo, pa su mladi u začaranom krugu slanja molbi i primanja odbijenica. Zato Slovenija, uz novac iz fondova Evropske unije, sa 6.000 eura podržava  zapošljavanje.

Pošalje molbu – ne dobije odgovor. Pošalje drugu – odbiju ga. Sanel Avdić iz Ljubljane završio je fakultet s kojim može tražiti posao u osiguranju ili obavještajnom sektoru. No, ni nakon dvije godine i stotinjak poslanih životopisa posla nema.

“Većina ih ni ne odgovori, oni koji odgovore kažu – žao nam je, već smo izabrali. Nekad me pozovu na razgovor, ali sam samo jedan od mnogih, tako da je selekcija stroga. A dolaze oni koji već imaju neko iskustvo, koje ja kao student nisam mogao steći”, kaže Avdić.

‘Praksa nakon faksa’

“Sanel nije jedini. U Sloveniji je bez posla oko 120.000 ljudi, odnosno 12,5 posto. Najgore je mladima. Nezaposlen je svaki treći Slovenac mlađi od 24 godine, a i oni s fakultetskim diplomama prvi posao čekaju godinama”, izvještava iz Ljubljane reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

No, zemlje EU-a, pa tako i Slovenija, imaju plan – “nakon faksa, odmah praksa” program je poticanja zapošljavanja visokoobrazovanih mladih. Njih 820, nadaju se u slovenskom Zavodu za zapošljavanje, ove bi godine mogli skinuti sa svojih evidencija.

“Moraju imati fakultetsku diplomu, moraju biti mlađi od 30 godina i tražiti prvi posao. Jer, svrha ovog programa je da poslodavci osposobe mlade radnike i daju im nova znanja i kompetencije koje im trebaju na tržištu rada”, rekla je Metka Cerar iz Zavoda za zapošljavanje.

Za svakog mladog radnika poslodavac od države dobije 6.000 eura, koje može utrošiti na što želi. Nakon isteka godine, nema oabvezu zadržati radnika, ali ako mu da otkaz prije roka – mora vratiti poticaje. Predviđeno je pet milouna eura, od kojih je 85 posto iz EU fondova. No poslodavci kažu kako se problem pokušava riješiti sa krive strane.

Bitna je poslovna ideja

“Poslodavac odlučuje nekoga zaposliti ako ima poslovni interes. Ako ga nema, onda je tih 6.000 eura potpuno besmisleno. Nije bitno 6.000 ili 8.000 [eura], bitna je poslovna ideja i mogućnost, a ako to postoji – onda je taj iznos, naravno, dobrodošao”, izjavio je Jože Smole, generalni sekretar Udruženja pioslodavaca Slovenije.

Dobrodošla je bilo koja pomoć, kaže Sanel Avdić.

“Meni to zvuči jako dobro, jer sam čuo o sličnim programima u drugim evropskim zemljama. Nakon fakulteta si pun nekog uzleta, a onda sve stane. Tako da ovo daje neku pozitivu”, rekao je on.

A ako se uskoro nešto ne dogodi, sa fakulteta će na praksu u – inozemstvo.

Izvor: Al Jazeera