Apple ispred Samsunga u prodaji pametnih telefona

Profit u posljednjem tromjesečju je najveći koji je ikada registrirala neka kompanija (EPA)
Profit u posljednjem tromjesečju je najveći koji je ikada registrirala neka kompanija (EPA)

Američki proizvođač mobilnih uređaja Apple prodao je više pametnih telefona od Samsung Electronicsa u četvrtom tromjesečju protekle poslovne godine, završenom u oktobru, nadmašivši južnokorejskog konkurenta prvi put od 2011, objavila je istraživačka kompanija Gartner.

Apple je prodao 74,83 miliona komada iPhonea širom svijeta, uz rast prodaje od 49 posto tokom tog kvartala, dok je Samsung prodao 73,03 miliona jedinica, što je smanjenje od gotovo 12 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Najveći uspjeh

Južnokorejski gigant nastavio je lagano usporavati i morao je prepustiti tron Amerikancima prvi put od 2011. godine.

Uspjeh telefona iPhone 6 i iPhone 6 plus podigao je prodaju Applea u prvom tromjesečju tekuće poslovne godine, završenom 27. decembra, pa je u posmatranom periodu profit bio 18 milijardi dolara, najveći koji je ikada registrirala neka kompanija, kaže Howard Silverblatt, analitičar agencije za kreditni rejting Standard & Poor’s.

Samsung je, nasuprot tome, zabilježio peto uzastopno tromjesečje pada profita u svom ogranku za mobilne uređaje, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Trend elektroničkih finansijskih transakcija raste iz godine u godinu, i proizvođači smartfona poput Applea, na to tržište ulaze na velika vrata. Međutim, ni kompanije za kartično poslovanje, poput Vise i Mastercarda ne sjede skrštenih ruku. Naprotiv.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO