Vučić: Srbija nema projekte na koje može trošiti

Na Kopaoniku je počeo 22. ekonomski forum koji će ove godine okupiti više od 600 sudionika. Predstavnici vlasti, ekonomisti, privrednici i bankari razgovarat će o najboljim modelima za poticanje ekonomskog rasta u Srbiji.

„Srbija 2015-2030: Nova vizija industrijalizacije privrede i modernizacije društva“ je tema ovogodišnjeg biznis foruma na Kopaoniku.

Forum je otvorio Aleksandar Vlahović, čelnik društva ekonomista, koji je najavio da će ključno reformsko pitanje u ovoj godini biti restrukturiranje i početak privatizacije velikih javnih preduzeća.

„Ključno reformsko pitanje u ovoj godini je u biti restrukturiranje i jeste restrukturiranje i početak privatizacije velikih javnih preduzeća. Ja pri tome ne želim da umanjim značaj svih drugih reformskih procesa, ali da bi se promenio smer spirale ekonomske aktivnosti, koji je sada uperen nadole, reorganizacija i privatizacija javnih preduzeća nameće se kao uslov svih uslova“, kazao je Vlahović.

Šta uraditi s novcem?

Međutim, šta uraditi sa novcem nakon privatizacije, pitanje je koje je postavio premijer Srbije Aleksandar Vučić. U svom obraćanju, on je istakao kako je najveći problem Srbije to što nema projekte na koje može potrošiti novac.

„Nama ostaje kao najveća boljka, ne samo nedostatak novca ili nedovoljno učešće bankarskog sektora u finansiranju takvih aktivnosti, nego je to nedostatak ideja i nedostatak preduzetničkog duha u Srbiji“, istakao je on.

Ipak, premijer Srbije imao je i dobrih vijesti. Za prva dva mjeseca ove godine, Vlada je ostvarila budžetski suficit u iznosu 15,6 miliona eura.

„Ostvarili smo prvi put u modernoj istoriji suficit od milijardu i 895 miliona (dinara)“, istakao je.

Drugog dana govorit će se o reformi državne uprave i javnog sektora, a trećeg dana će glavna tema biti kako najbolje iskoristiti potencijale u oblasti energetike i poljoprivrede. Zaključci Kopaonik biznis foruma će biti upućeni Vladi Srbije, s namjerom da ona na osnovu njih planira ekonomsku politiku i reformske mjere.

Izvor: Al Jazeera i agencije