Kina ‘obara’ cijenu pamuka u SAD-u

Zbog pada potražnje u Kini, cijena pamuka značajno je pala u Sjedinjenim Američkim Državama. Trend je toliko nepovoljan, da se mnogi pribojavaju njegovog utjecaja na cijelu ovu industriju.

Na poljima u Teksasu vidljivi su samo ostaci ovogodišnje žetve pamuka. No, urod najviše zabrinjava mještane ovog kraja. Pamuk se na ovim poljima uzgaja od 18. stoljeća i mnogi poljoprivrednici veoma su vezani za zemlju.

Bruce Vaughn kaže da su oni sada u ozbiljnim nevoljama. Ovako niska cijena pamuka odavno nije viđena i on sve više preispituje odluku da nastavi porodičnu tradiciju.

„Ne znam hoće li moji unuci ikada željeti raditi na ovoj farmi zbog stalne neizvjesnosti. Ne znam ni hoću li ja moći ostati. Zaista je teško prihvatiti činjenicu da sam posljednji koji je bio na ovoj zemlji“, kaže Vaughn.

Šta nosi budućnost

Dan Jackson vodi poljoprivrednu zadrugu. Govori da mnogi članovi intenzivno razmišljaju o tome šta će donijeti budućnost.

„Mnogi donose veoma teške odluke. Pokušavaju iznaći najpovoljniju finansijsku opciju za sebe“, ističe.

Sjedinjene Američke Države najveći su izvoznik pamuka, ali industrija ovisi o kineskoj potražnji koja je na 12-godišnjem minimumu. Stručnjaci predviđaju da će cijene ostati niske do kraja godine.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije