Turska počinje izgradnju još jednog gasovoda

Radove će otvoriti predsjednici Aliyev i Erdogan (EPA)
Radove će otvoriti predsjednici Aliyev i Erdogan (EPA)

Predsjednici Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, Azerbejdžana Ilham Alijev i Gruzije Giorgi Margvelašvili položili su prvu cijev i simbolično označili početak izgradnje Transanadolskog gasovoda TANAP.

Erdogan je na svečanosti u Karsu istakao da Turska želi postati centar energetske distribucije u regiji, a da je projekat TANAP planiran zacrtanim ciljevima za 2023. godinu kada se obilježava 100 godina od osnivanja Republike Turske.

Naglasivši da su u toku brojni projekti gasovoda i naftovoda u regiji, Erdogan je kazao da TANAP ima posebno mjesto i važnost.

Specifičan projekat

“Ovaj projekat nije alternativa niti jednom drugom projektu, niti postoji neka alternativa njemu. U tom kontekstu, ralizacijom ovog specifičnog projekta i realizacijom svih etapa južnog gasovodnog koridora  izgradit ćemo jaku vezu između Kaspijske regije i Evrope. Ovaj projekat je važan za Tursku, Azerbejdžan, Gruziju, ali i za cijelu Euroaziju”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik ističe da će projekat TANAP, pored ekonomskih dobiti, biti značajan i za izgradnju mira i stabilnosti u regiji.

“Gasovod TANAP, čiji smo kamen temeljac upravo postavili, je dug 1.850 kilometara i njegova vrijednost je 10 milijardi dolara. Počevši sa 16 milijardi, postepeno će se kapacitet transporta povećati na 22, a zatim i na 31 milijardu metara kubnih plina”, kazao je Erdogan.

Početak protoka je planiran za 2018.

Dodao je da će TANAP povezati krajnji istok sa kranjim zapadom Turske od Ardahana do Edirnea.

TANAP će prolaziti kroz 20 velikih gradova i 600 sela.

Sa još dva planirana gasovoda koja se trebaju nadovezati na taj gasovod, Transjadranski gasovod (TAP) i Jadransko-jonski gasovod (IAP), TANAP trebaju činiti mrežu gasovoda nazvanu Južni koridor.

Umjesto Južnog, Turski tok

Tim gasovodima, koje podržava EU i koji su svojevremeno smatrani alternativom Južnom toku i ruskom gasu, treba se dopremati gas iz Kaspijskog mora do potrošača u jugoistočnoj Evropi.

Početkom decembra, ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom posjete Turskoj objavio da Moskva odustaje od Južnog toka, jer nije dobila dozvolu od Bugarske i EU-a.

Istovremeno je najavio kako je Moskva spremna izgraditi drugi sistem gasovoda do Turske i napraviti gasno čvorište na granici Turske i Bugarske.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO