Turci grade prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj

Elektrana u Hrvatskoj imat će snagu deset megavata (Reuters)
Elektrana u Hrvatskoj imat će snagu deset megavata (Reuters)

Predsjednik Upravnog odbora turske kompanije MB Holding Muharrem Balat izjavio je da će ova kompanija graditi prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj, snage deset megavata.

Riječ je o projektu vrijednom 30 milijuna eura.

Balat, koji predsjedava i Međunarodnom geotermalnom energetskom unijom, u razgovoru za Anadoliju je kazao kako je plan da elektrana u Hrvatskoj počne s radom 2017. godine.

Dodao je kako se ova kompanija u posljednjem razdoblju fokusirala na geotermalnu energiju te da radi na takvim projektima, kako u Turskoj tako i izvan nje.

Specijalna mehanizacija

Balat je naglasio kako je za projekte u geotermalnoj energiji potrebna specijalna mehanizacija te da je za njezinu narudžbu, odnosno kupovinu, potreban duži period.

“Naprije moramo izmjeriti protok i toplinu vode i na osnovu toga ćemo naručiti strojeve. S ovim projektom ćemo početi u ožujku iduće godine. Elektrana u Hrvatskoj će nas koštati oko 30 milijuna eura”, rekao je Balat.

Dodao je da će elektrana u Hrvatskoj imati snagu deset megavata.

Prema njegovim riječima, ova kompanija svoje uspjehe koje je postigla u Turskoj želi prenijeti i u Hrvatsku.

Izvor: Agencije


Povezane

U Budvi se održava Jadranski samit o nafti i gasu, a ekološke organizacije traže iz Crne Gore i Hrvatske poništavanje tendera o istraživanju nafte i gasa.

10 Mar 2015
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO