Nijemci otvorili novčanike i obaraju rekorde

Nijemci, narod koji je tradicionalno poznat po štednji, otvorili su novčanike. Potrošnja građana ove države dostigla je najviši nivo u posljednjih deset godina.

Ekonomisti tu pojavu dovode u vezu s rastom prosječnih plata i padom nezaposlenosti. No, ova pojava nije samo pozitivna za njemačku ekonomiju, nego i za ostatak Evropske unije.

Plesači iz Šri Lanke privukli su pažnju na Sajmu turizma u Berlinu, no nisu se morali puno truditi, jer se njemački turistički operateri pripremaju za rekordnu godinu. Tvrde da, kada je situacija kući stabilna, mnogi Nijemci razmišljaju o putovanjima.

“Nijemci su poznati kao svjetski prvaci u putovanjima. Uživaju u njima. Sve više putuju na daleke prekookeanske destinacije. Upravo je naša kompanija ove godine zabilježila 30 posto rasta u tom segmentu”, navodi Anja Braun, glasnogovornica kompanije TUI Germany.

Iako su Nijemci poznati po čuvanju novca za crne dane, sve više ih se ipak odlučuje uživati u sadašnjosti, što potvrđuju i brojke. Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u januaru ove godine iznosila je 4,7 posto, što nije zabilježeno u posljednjih 25 godina.

U posljednjem kvartalu 2014. godine potrošeno je 383,47 milijardi eura.

Novi automobili

Nijemci su u posljednjem kvartalu prošle godine novac trošili stopom koja nije zabilježena u posljednjih 15 godina. Osim putovanja, drugi veliki trošak u budžetu njemačkih domaćinstava su automobili, naročito domaći.

Mjesečna prodaja u januaru porasla je za 2,6 posto. Sjajan poticaj za proizvođače, ali i za njihove radnike, koji su također i potrošači – začarani krug gdje su svi na dobitku.

“Potrošači osjećaju da su evropske superzvijezde. Ekonomija Njemačke raste mnogo brže od njenih susjeda. Prošle godine rasla je stopom od 1,6 posto, a za ovu se predviđa dva posto. Uz to, tokom posljednje dvije godine rastu i plate, dok nezaposlenost opada, tako da se narod osjeća samouvjerenim”, kazao je Marcel Fratzscher iz njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja.

Rast potrošnje ide naruku i ostalim ekonomijama EU-a, budući da se povećao njihov izvoz u Njemačku, što samo potvrđuje status ove ekonomije kao glavnog motora Evrope.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Juncker je nedavno govorio o ideji osnivanja vojske Evropske unije, koja bi bila efikasan mehanizam za rješavanje kriza u toj regiji.

09 Mar 2015
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO