EU ograničava naknadu za bankovne kartice

Visina naknade često je različita i kreće se od 0,1 do 5 posto (EPA)
Visina naknade često je različita i kreće se od 0,1 do 5 posto (EPA)

Evropski parlament je velikom većinom glasova prihvatio uredbu kojom se ograničava visina naknade koju banke međusobno naplaćuju za transakcije kreditnim karticama, što bi trebalo rezultirati uštedama za potrošače.

Banke međusobno naplaćuju naknade za korištenje kreditnih kartica, čega potrošač najčešće nije ni svjestan, ali zbog toga plaća skuplje, prenosi Fena.

Primjerice, banka jednog trgovca plaća naknadu banci klijenta koji je obavio kupovinu karticom. Nakon toga banka prebacuje trošak naknade na trgovca koji onda to nadoknađuje podizanjem cijene proizvoda.

Različita visina naknade

Te naknade se koriste za prekogranična kartična plaćanja, ali i unutar pojedinih evropskih zemalja. Visina naknade često je različita i kreće se od 0,1 do 5 posto.

Novom uredbom te naknade mogu iznositi 0,2 posto za transakcije debitnim karticama i 0,3 posto za kreditne kartice. To su gornje vrijednosti i naknade mogu biti i niže, što je već slučaj u Danskoj, gdje iznose 0,1 posto.

Glasanje u Evropskom parlamentu komentirala je hrvatska zastupnica Biljana Borzan, koja je zamjenska članica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača.

„U trgovini prosječni potrošač nije ni svjestan da mu je u cijenu proizvoda uračunata naknada za plaćanje kreditnim karticama. Ograničenje naknada će uticati na 95 posto svih kartičnih plaćanja i značiti uštedu kupcima od nešto više od 730 miliona eura godišnje. Također, očekuju se i niže cijene proizvoda jer su trgovci do sada troškove plaćanja karticama naplaćivali potrošačima“, rekla je Borzan, a prenosi portal Index.hr.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO