Turski tok: Yildiz i Miller razgledali trasu

Tokom leta dvojica zvaničnika su razmijenili mišljenja o gradnji novog plinovoda Turski tok (Anadolija)

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz i predsjednik Uprave ruske naftne kompanije Gazprom Aleksej Miller helikopterom su obišli trasu kojom bi trebala proći ruta plinovoda Turski tok, prenosi agencija Anadolija.

Yildiz i Miller su četiri sata helikopterom letjeli razgledajući moguću rutu plinovoda, koja se proteže od istanbulske obale na Crnom moru, pa da graničnog prelaza Ispala, između Turske i Grčke.

Tokom leta dvojica zvaničnika su razmijenili mišljenja o gradnji novog plinovoda Turski tok.

Miller je informiran i o gradnji trećeg aerodroma u Istanbulu, novog mosta na Bosforu te mjestu gdje bi se moglo graditi skladište za plin u Edirneu.

Treći sastanak

Yildiz je za Anadoliju kazao kako je ovo bio treći sastanak s čelnikom Gazproma i njegovom delegacijom u vezi s cijenama ruskog plina.

“Poručili smo da koliko je Turska osjetljiva po pitanju realizacije ovog projekta, isto toliko je osjetljiva i po pitanju cijena plina”, rekao je Yildiz.

Podsjetio je da su turska i ruska strana u posljednja dva mjeseca održavale sastanke o izgradnji plinovoda svake dvije sedmice.

“Kazali smo koji su naši zahtjevi i na čemu se oni zasnivaju. Kao što sam rekao, nismo stavili posljednju tačku na sve, ali moja želja je bila da to zaključimo naredne sedmice. Zavisi od ruske delegacije, možda uspijemo ubrzo i završiti. Ako i ne završimo odmah, nastavit ćemo raditi na tome”, dodao je.

Yildiz je istakao kako je Turski tok projekat od velike važnosti – ne samo za Tursku, nego i za Rusiju, ali i za cijelu regiju.

Miller je kazao kako će prvi dio plinovoda biti kapaciteta 16 milijardi kubnih metara plina, koji će trošiti Turska.

Čelnik Gazproma je rekao kako je planirano da plinovod Turski tok, koji će biti sačinjen iz četiri dijela, počinje iz grada Luleburgaza, pa do graničnog prelaza Ispala, između Turske i Grčke.

Prvi kubici 2016. godine

Ostala tri dijela plinovoda će prenositi 47 milijardi kubnih metara plina.

On je dodao kako još uvijek nije određen datum potpisivanja sporazuma između Turske i Rusije o početku izgradnje plinovoda, no, kako je rekao, nakon što se sve konkretizira, prvi kubici plina bi trebali poteći u decembru 2016. godine.

Gradnja novog plinovoda preko Crnog mora najavljena je 1. decembra prošle godine, tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj.

Ovaj plinovod će zamijeniti ranije planirani Južni tok, čiju gradnju je ruska Vlada odlučila obustaviti.

Putin je tokom te posjete Ankari potvrdio odluku o odustajanju od gradnje Južnog toka, jer, kako je istakao, nije prihvatljivo da gradnja plinovoda bude prekinuta u Bugarskoj zbog blokade Evropske unije.

Izvor: Agencije