Pozitivan zaokret hrvatske ekonomije

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu BDP-a ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije (Pixsell)

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je njegov prvi rast nakon pada 12 kvartala zaredom.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 0,3 posto na godišnjoj razini.

Time je gospodarstvo provirilo iz recesije nakon 12 kvartala neprekidnog pada, a rast je i nešto veći nego što se očekivalo.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 0,2 posto na godišnjoj razini.

Pritom je njih četvero očekivalo rast između 0,1 i 1 posto, troje stagnaciju, a jedan pad od 0,3 posto.

Izvoz i prerađivačka industrija

Premda je rast BDP-a nevelik, to je treći put od početka 2009. da je gospodarstvo tehnički provirilo iz recesije.

To je prije zabilježilo u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine.

DZS je objavio da je, prema rashodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a u četvrtom tromjesečju 2014. ostvaren većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen padom bruto investicija u fiksni kapital.

Prema proizvodnoj metodi, pak, najveći doprinos rastu BDP-a u tome razdoblju ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva.

Prva procjena DZS-a pokazuje da je BDP u 2014. realno manji za 0,4 posto u odnosu na 2013.

Vrdoljak: Izlazak iz recesije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako je 2015. sigurno godina u kojoj Hrvatska izlazi iz dugogodišnje recesije te očekuje da će rezultati u idućim kvartalima biti još bolji i da će se to u konačnici izravno osjetiti na životu građana, ponajprije da lakše pronalaze posao.

“Imamo strategiju razvoja industrije, pametnu energetsku politiku, s mjerama Vlade počela je rasti potrošnja i trendovi su sigurno promijenjeni”, izjavio je ministar Vrdoljak.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić rekao je u petak da je rast BDP-a u četvrtom lanjskom kvartalu rezultat niza pozitivnih ekonomskih trendova tijekom prošle godine i Vladinih napora na provedbi reformi.
“Kotač je pokrenut, nadam se da će tako nastaviti i u ovoj godini i da će ubrzati”, rekao je Grčić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Izvor: Agencije