Gazprom optužen za smanjenje isporuke plina

Putin je poručio da Gazprom nije prekršio uvjete ugovora isporukom plina preko kontrolnih punktova na istoku Ukrajine (Getty Images)
Putin je poručio da Gazprom nije prekršio uvjete ugovora isporukom plina preko kontrolnih punktova na istoku Ukrajine (Getty Images)

Izvršni direktor ukrajinske kompanije Naftogas, Andrej Kobolev, poslao je pismo svom kolegi Alekseju Milleru iz Gazproma u kojem navodi da ta ruska kompanija doprema samo 40 posto od količine prirodnog plina koji je Naftogas tražio od 22. veljače 2015.

“Kršeći odredbe ugovora od 22. veljače 2015, Gazprom doprema samo 40 posto plina koji je tražio i platio Naftogas”, stoji u pismu Koboleva, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Sporne i točke dopreme

Kobolev je, također, citirao tehnički sporazum dvije strane po kojem je dopremanje plina različitim rutama i promjena točaka njegovog ulaska na ukrajinski teritorij mogu biti provedeni samo uz uzajamnu suglasnost dviju strana.

“Naftogas je obavijestio Gazprom više nego jednom da plin koji se doprema u Ukrajinu ne može biti prihvaćen na mjernim stanicama Platovo i Prokhorovka, koje su na područjima zahvaćenim borbenim djelovanjima i u ovom trenutku izvan kontrole”, kazao je Kobolev.

Izvršni direktor Naftogasa je rekao kako se nada da će dobiti odgovor od Moskve u vezi s plinom koji je Ukrajina platila unaprijed, ali nije dobila.

Putin: Nisu prekršeni uvjeti ugovora

“Do sada nismo dobili odgovor, ali se nadamo da ćemo ga dobiti u četvrtak ili petak tijekom trilateralnih konzultacija”, dodao je Kobolev.

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je u srijedu da Gazprom nije prekršio uvjete ugovora isporukom plina preko kontrolnih punktova na istoku Ukrajine.

Putin je rekao da je od unaprijed plaćenog plina Ukrajini ostalo za tri-četiri dana i da će, ako uplata ne stigne, isporuke biti prekinute.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO