Vlada Srbije ima plan B za Željezaru Smederevo

Iz Vlade Srbije tvrde da država ima plan za Željezaru Smederevo i njenih više od 5.000 zaposlenika. Plan B za Željezaru podrazumijeva angažiranje profesionalnih menadžera, čiji bi glavni zadatak bio da podignu proizvodnju te firme sa sadašnjih 320.000 tona čelika na 1,5 miliona tona.

“Nećemo odustati od toga da tražimo strateškog partnera, ali sa druge strane ćemo se potruditi da sada obezbedimo menadžment koji će moći racionalno jasno i transparentno da vodi Železaru, sa svim sirovinama koje ona ima”, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije.

Izvršni direktor i predsjednik Esmarka James Bouchard razočaran je zbog neuspjeha pregovora. Kako je naveo, Esmark nije mogao prihvatiti prijedlog Srbije u kojem su promijenjeni finansijski uvjeti. Kaže, bili su spremni investirati.

“Detaljna tenderska ponuda i poslovni plan su, također, utrli put kompaniji za uspješne pregovore o trogodišnjem ugovoru o radu, koji bi omogućio da svih 5.300 zaposlenih u Željezari dobije povećanje plate od 25 posto ove godine i još 10 posto 2016. godine”, navodi se u saopćejnu američke kompanije.

Država traži garancije

Ipak, državi su potrebne čvršće garancije, izvještava Natalija Lučić, reporterka Al Jazeere.

“Cilj je da radnici rade. Cilj je da Železara radi. Budući da je Vlada puno uložila u Železaru, budući da Železara ima sirovine u vrednosti od 180 miliona dolara, onda Vlada mora da dobije jasnu garanciju da oni koji budu ušli kao strateški partneri će zaista raditi”, kazala je potpredsjednica Vlade Srbije.

Vlada Srbije se obavezala Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu da od 1. februara ove godine više neće pokrivati gubitke Željezare. Iz Evropske komisije u srijedu podsjećaju na tu obavezu i kažu kako su spremni što prije otvoreno i konstruktivno razgovarati s Vladom Srbije kako bi se osigurao opstanak Željezare.

A iz Esmarka kažu da su je i dalje spremni preuzeti, ali pod “prethodno dogovorenim uvjetima”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vlada Srbije nije se uspjela dogovoriti s američkom kompanijom Esmark o preuzimanju smederevske željezare. Tvornica važna za ekonomiju Srbije, ali i za 5000 zaposlenih u njoj ostaje u vlasništvu države. Ipak, zbog dogovora sa MMF-om i Europskom unijom, Srbija više neće moći subvencionirati Željezaru, ali očekuje pomoć od Brisela. Godišnje, čeličana Srbiju košta 100 miliona […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO