Spiegel: Grčka će bankrotirati do ljeta

Do kraja marta ove godine Grčka mora, na račun kamata, platiti 2,2 milijardi eura. (EPA)

Njemački magazin Der Spiegel navodi da se Grčka nakon neuspješnog sastanka ministara finansija eurozone, koji je održan jučer u Briselu, sve više približava bankrotu, prenosi Anadolija.

Inače, sastanak ministara eurozone je okončan bez dogovora o novom režimu otplate duga u okviru programa finansijske pomoći međunarodnih kreditora Grčkoj.

Njemački list čak predviđa da je izlazak Grčke iz eurozone sve vjerovatniji ako se ne postigne dogovor u vezi s programom finansijske pomoći.

Finasijska pomoć

“Ako stvarno ne bude novih para od evropskih partnera, Grčka će bankrotirati najkasnije tokom ljeta, a možda i prije”, navodi njemački magazin.

Dodaje se da samo do kraja marta ove godine Grčka mora, na račun kamata, platiti 2,2 milijardi eura.

Magazin predviđa da bi Grčka mogla napustiti eurozonu ako bi bankrotirala bez finansijske pomoći međunarodnih kreditora.

Podsjećamo, na jučerašnjem sastanku ministara finansija 19 zemalja članica eurozone, posvećenom spašavanju Grčke i njezinom budućem položaju u zajednici zemalja s jedinstvenom valutom, nisu postignuti očekivani rezultati nakon što je Atina odbila produženje finansijskog programa pomoći.

Holandski ministar finansija i predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem je nakon sastanka kazao kako će do petka čekati da Grčka podnese zahtjev.

Riječ je o prijedlogu evropskih partnera Grčkoj da se na šest mjeseci produži međunarodni paket pomoći za izlazak Grčke iz krize, ali uz obavezno poštivanje svih odredbi sporazuma s kreditorima Troyke, odnosno Europske komisije, Europske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Zapadni kreditori

Radikalno ljevičarska stranka Syriza je prošlog mjeseca preuzela vlast u Grčkoj, a novi premijer Alexis Tsipras je najavio da će okončati politiku štednje u zemlji i sa zapadnim kreditorima pregovarati o povoljnijim programima nagomilanih grčkih dugova.

Grčki dug iznosi 315 milijardi eura, što je 175 posto grčkog bruto društvenog proizvoda (BDP). Reprogramiranje jednog dijela duga je dogovoreno prije dvije godine, ali je trenutno od ključne važnosti da se postigne novi sporazum o povoljnijoj otplati duga kako bi Grčka ostvarila ekonomsku stabilnost.

Izvor: Agencije