Pad cijena mlijeka brine mljekare u Srbiji

Stočari u Srbiji sve više odustaju od proizvodnje mlijeka. Od početka ove godine domaće tržište preplavljeno je mlijekom i mliječnim proizvodima iz uvoza koji su znatno jeftiniji od domaćih.

Kako se farmeri bore sa novonastalom situacijom istraživala je Natalija Lučić, reporterka Al Jazeere.

Imanje Stara u Kuli broji blizu 130 visoko kvalitetnih grla, koja za porodicu Bugarski znače egzistenciju. Ono što njih, kao i ostale proizvođače zabrinjava je pad cijena mlijeka. To dovodi u pitanje opstanak farmi.

“Ljudi odustaju. Niko neće da ustaje u četiri ujutru, da leže svaku noć iza ponoći, dva puta dnevno da pomuze da nahrani da očisti opere itd, da bi se na kraju uvozilo mleko iz EU, a da domaće mleko ne treba nikome”, kaže Sanja Bugarski iz farme Stara.

Subvencije EU

Od početka godine ukinute su kvote za proizvodnju mlijeka u Evropske unije. Zbog zabrane uvoza u Rusiju, proizvođači se okreću manjim tržištima poput Balkana, kažu u Privrednoj komori.

“Proizvođači u EU su u zadnjih 50 godina izuzetno subvencionisani i vrlo lako mogu da konkurišu svim proizvođačima u Srbiji. Sada vide veliki motiv imajući u vidu da im je ograničen izvoz prema Rusiji, oni sada koriste priliku da dođu, i sa mlekom i mlečnim prerađevinama na naše tržište”, ističe Milan Prostran, poljoprivredni stručnjak

Na taj način dolaze jeftini proizvodi dok domaće mljekare gomilaju zalihe.

“Ono što se trenutno dešava je da mlekare smanjuju cene mleka, neke sporadično otkazuju mleko pa se dešava da se otkazuje na par dana pa mleko stoji, pa dođu opet za pet dana, i to je u proizvodnji mleka prosto neizvodljivo”, dodaje Sanja Bugarski.

Domaći mljekari potvrđuju da je proizvodnja manja, kao i da sve manje imaju potrebu da otkupljuju mlijeko sa domaćih farmi.

Niska konkurentnost

“Mi kao proizvođači teško da možemo da pariramo i da budemo konkurnetni tim cenama po kojima evropski proizvođači plasiraju svoje proizvode ovde i automatski se kod nekih mlekara stvara višak mleka i pojavljuje se višak mleka kod individualnih proizvođača”, pojašnjava Milorad Pudar iz mljekare Dana.

Stručnjaci smatraju da uprkos sporazumima sa EU, država može, da primijeni zaštitne klauzule. Na taj način bi, kažu, zaštitili domaću proizvodnju.

“Ovo ministarstvo bi trebalo u sadejstvu sa ministarstvom trgovine i ministarstvom privrede da preduzme mere primene zaštitnih mehanizama od prekomerne konkurencije i nelojalne konkurencije – uporediti samo nivo subvencija u Srbiji i nivo subvencija u EU, kako bi koliko toliko zaštitili domaće proizvođače”, poručuje agroekonomista Miladin Ševarlić.

Proizvođači su u više navrata davali prijedloge Ministarstvu poljoprivrede da uvedu carine na mlijeko koje dolazi iz EU.

Na taj način bi to mlijeko bilo skuplje, i tako bi domaći proizvođači imali prednost. No, do sada, odgovora na to iz Ministarstva nema.

Izvor: Al Jazeera