Pad turizma u Grčkoj zbog izbjeglica

Procjenjuje se da bi ukupna svota koju će Grčka potrošiti na izbjegličku krizu tijekom ove godine mogla dosegnuti gotovo pola milijarde dolara.

Većinu troškova pokrit će Europska unija. Međutim, Grčka bi mogla izgubiti značajne prihode od pada turizma jer grčki otoci, koji su na udaru krize, u velikoj mjeri ovise o tim prihodima.

Vasso Koinaki je nekada bila na dnu ugostiteljske industrije. Svoj kombi bi parkirala uz autocestu i prodavala brzu hranu putnicima. Zbog izbjegličke krize sada je izbila na vrh.

“Ljetos smo zarađivali do 2.000 eura dnevno. Sada oko 500 eura. A prije smo zarađivali samo 50 eura na dan”, kaže ova ugostiteljica.

Pad broja noćenja, letova i kruzera

Njezin kombi je jedan od mnogih parkiranih ispred izbjegličkog kampa u Moriji. Ovdje se izbjeglice mogu ugrijati i uz njezinu peć, pojesti nešto i napuniti bateriju telefona.

I drugi u ovoj krizi vide priliku. Izbjeglice i migranti su formirali šatorsko naselje u obližnjem masliniku, a prodavači nude potrebnu opremu.

Oni koji imaju dovoljno novca odsjedaju u malim hotelima uz obalu, koji su obično zatvoreni preko zime. Doručkuju s policijom koja je raspoređena iz Atene i humanitarnim radnicima.

U gradu kupuju kredit za mobilne telefone. Ovdje mogu kupiti karte za trajekt i autobus za nastavak putovanja.

“Cijeli grad evidentno ima koristi od izbjegličke krize. Ipak, gradske vlasti su zabrinute da to neće zamijeniti prihode od turista kojih je sve manje zbog priljeva izbeglica jer su se grčki otoci desetljećima razvijali i oslanjali na turističku industriju”, izvještava s Lesbosa reporter Al Jazeere John Psaropoulos.

Broj noćenja u hotelima na Lesbosu pao je za 3,5 posto u kolovozu. Turističke agencije su otkazale letove, a kruzeri ga zaobilaze.

Većina agencija i hotelijera očekuju pad prodaje.

“Sve ovisi o tome kako će strani gosti reagirati. Hoće li doći kao volonteri da pomognu? To bi bilo pozitivno. Hoće li imati averziju prema onome što vide na vijestima i hoće li se brinuti da će ovdje vidjeti tužne prizore? U tom slučaju, zabilježit ćemo gubitke”, kaže Periklis Antoniou iz Udruge hotelijera Lesbosa.

Novac EU-a malo znači lokalnim vlastima

Postoje i službeni troškovi. Europska unija će pokriti troškove koje Vlada ostvari, ali to lokalnim vlastima ne znači mnogo.

“Porezi, koje plaća 90.000 ljudi, pokrivaju troškove 440.000 migranata koji pristižu”, kaže Spyros Galinos, gradonačelnik Lesbosa.

Lesbos jer postao središte globalne izbjegličke krize, a to bez sumnje ima i dobre i loše strane.

U konačnici, stanovnici ovog otoka kažu da im najteže pada kada ljudi umiru i da zbog toga žele da priljev izbjeglica konačno prestane.

Izvor: Al Jazeera