Raste potražnja za kruzerima u Australiji

Prošle su gotovo četiri godine od kada se veliki kruzer “Costa Concordia” nasukao na italijanskoj obali. Proizvođačima ovih plovila incident je donio velike gubitke, ali sada najavljuju povratak. U Australiji je potražnja za kruzerima značajno porasla, toliko da sidnejska luka mora širiti kapacitete.

Svakog dana tokom ljeta div se probija kroz centar Sydneyja. Zapravo, uglavnom ih je više od jednog. Manje kruzere smještaju ispod mosta, a veći dobijaju centralno mjesto preko puta zgrade Opere. Ali, prostora je sve manje. Terminali ne mogu istovremeno primiti dva broda. Iako je problem eskalirao ovog mjeseca, i ranije je bilo uobičajeno da se tri ili više kruzera takmiče za parking mjesto.

Razlog manjka prostora je rastuća popularnost kruzera. Sve više putnika se želi ukrcati, iz Sydneyja javlja novinar Al Jazeere Andrew Thomas.

Ponuda na megabrodovima

“Opisati brod, poput ovog, kao plutajući hotel značilo bi potcijeniti njegovu veličinu. Brodovi koji ulaze i izlaze iz sidnejske luke ogromni su i postaju sve veći. Isto se može reći i za ovu industriju u cjelini”, dodaje Thomas.

Krstarenje kruzerima nikada nije bilo popularnije među Australcima. Tržište godišnje raste 20 posto, a 3,6 posto cjelokupne populacije krstari svake godine, što je najveći postotak u svijetu. Ovi megabrodovi u ponudi imaju bazene, barove, raznovrsne restorane i međunarodnu posadu.

Prije četiri godine industrija kruzera pretrpjela je najveći udarac u historiji. “Costa Concordia” udarila je u stijenu na obalama Italije, tada su 32 osobe poginule. No, ni to nije ljude odvratilo od krstarenja. Cijene u Carnivalu, kompaniji u čijem vlasništvu je bio taj brod, porasle su za 50 posto u odnosu na period prije nesreće. I taj trend se, čini se, još dugo neće promijeniti.

Izvor: Al Jazeera