MMF priznao kineski juan kao valutu rezervi

Ovom odlukom kineska valuta je dobila svoju stvarnu tržišnu vrijednost (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) uvrstio je kineski juan u čvrsto zatvoreni klub valuta međunarodnih rezervi, odražavajući pobjedu Pekinga u nastojanjima za priznavanjem Kine kao ekonomske sile.

Odluka MMF-a da kineski juan uvrsti u korpu specijalnih prava vučenja (SDR) i tako ga pridruži američkom dolaru, britanskoj funti, japanskom jenu i euru važna je prekretnica u integraciji Kine u globalni finansijski sistem i priznanje da je napravila napredak u reformama. Ovom odlukom kineska valuta je dobila svoju stvarnu tržišnu vrijednost, prenose agencije.

SDR je obračunska valuta MMF-a uvedena prije 42 godine i uz američki dolar i zlato služi kao sredstvo plaćanja u međunarodnim transakcijama. SDR je uveden kako bi se povećao finansijski potencijal Fonda.

Omjer valuta svakih pet godina

Šefica MMF-a Christine Lagarde, koja je i prije predlagala taj potez, ocijenila je da Peking neće na tome stati te da će “nastavak i produljivanje napora u tom smjeru uroditi robusnijim međunarodnim monetarnim i finansijskim sistemom koji će zauzvrat biti podrška rastu i stabilnosti Kine i globalne ekonomije”.

Omjer pojedinih valuta u korpi određuje se prema relativnoj važnosti te valute u međunarodnoj trgovini i finansijama. Taj omjer određuje MMF svakih pet godina.

Korpu trenutno čine: 41,9 posto dolar, 37,4 posto euro, 11,3 posto funta i 9,4 posto jen. Juan će se pridružiti do oktobra 2016. i imat će 10,92 posto udjela.

Prema novoj formuli, udio eura će pasti na 30,93, funta i jen će isto tako imati manju težinu, dok će dolar ostati na istom nivou.

Izvor: Agencije