SAD proširuje istragu i na Porsche i Audi

Audijev model Q5 našao se na listi spornih vozila inspektora EPA-e (AP)

Američki regulatori za zaštitu životne sredine obavijestili su danas njemački Volkswagen o proširenju istrage u vezi sa prevarom te automobilske kompanije na testovima za mjerenje emisije štetnih gasova.

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) proširila je istragu na VW-ove automobile marke Porsche, Audi i još neke modele automobila iz 2014. do 2016. godine sa 3,0-litarskim dizel motorima, pošto je i u njima, kako se navodi, instaliran softver za manipulacije vrijednostima ispušnih gasova, prenosi Reuters.

Kako je saopćila EPA, pomenuti softver sadrži tajmer koji omogućava da automobil drugačije radi prilikom testiranja nego u uobičajenim uvjetima a na putu kada, prema tvrdnjama EPA-e, automobil ispušta i do devet puta više azot-oksida nego u laboratorijskim uslovima, prenosi AP.

Sporno 10.000 automobila

Ovim problemom je, tvrdi EPA, pogođeno 10.000 automobila, među kojima su modeli Touareg za 2014. godinu, Porsche Cayenne za 2015. i Audi A6 za 2016. godinu, A7 quattro, te modeli A8 i Q5.

VW je u septembru priznao da je u jedanaest miliona automobila širom svijeta instalirao softver za manipulacije vrijednostima ispušnih gasova.

Izvor: Agencije